Premierul Luxemburgului s-a căsătorit cu partenerul său gay

Premierul luxemburghez Xavier Bettel și arhitectul belgian Gauthier Destenay s-au căsătorit în Marele Ducat, fiind unul dintre primele cupluri gay care face acest pas după modificarea legii căsătoriei în Marele Ducat.

O mulțime de oameni i-a așteptat pe cei doi în fața Primăriei, după ceremonia privată. Bettel, un liberal a cărei alegere de către poporul luxemburghez a însemnat finalul supermației Creștin-Democrate, dar și începutul reformelor în micuțul stat conservator și catolic.

”Luxemburg poate da un exemplu”, a spus premierul, după ce și-a îmbrățișat partenerul. La ceremonie, care a fost oficiată de un aliat politic al lui Bettel, au participat și premierul Belgiei, Charles Michel, dar și cel al Estoniei, Taavi Roivas.

”Am venit la nunta unui prieten. E un moment important pentru el și a trebuit să fiu aici”, a spus primul ministru belgian.

Bettel, avocat de meserie, a anunțat că este gay în urmă cu șapte ani. ”Nu m-am trezit într-o dimineață așa. N-a fost o alegere. Am decis să mă căsătoresc pentru că am o singură viață și nu vreau să o petrec ascuzându-mă”, preciza el într-un interviu. Luxemburg va prelua în curând președinția Uniunii Europene.

În urmă cu cinci ani, Johanna Sigurdardottir, care ocupa funcția de prim-ministru al Islandei, a devenit prima figură centrală a unui guvern european care se căsătorește cu un partener de același sex.

În prezent, în Uniunea Europeană sunt 11 state care permit căsătoriile între persoane de același sex.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: