Premierul Greciei a refuzat să depună jurământul cu mâna pe Biblie

alexis tsipras
Alexis Tsipras. Foto: Lorenzo Gaudenzi via Wikimedia Commons

Ateu declarat, noul premier de stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a depus jurământul la nici 24 de ore de la închiderea urnelor, însă fără să țină mâna pe Biblie, așa cum au făcut de-a lungul timpului predecesorii săi.

Alexis Tsipras s-a opus și participării arhiepiscopului Atenei, Ieronimus, la ceremonia de depunere a jurământului de la Palatul Prezidenţial, relatează digi24.ro. Ceremonia a fost organizată la scurt timp după ce liderul formațiunii radicale de stânga Syriza a încheiat un acord de guvernare cu partidul de dreapta Grecii Independenţi, fapt ce îi asigură o majoritate confortabilă în Parlament.

La 40 de ani, Alexis Tsipras este cel mai tânăr premier din istoria Greciei. Înainte de a ajunge la putere el s-a opus permanent politicii de austeritate impuse de Uniunea Europeană.

„Grecia a ales Syriza. Grecia a întors foaia, Grecia lasă în urma sa austeritatea distructivă, teama şi autoritarismul. Grecia lasă în urma ei cinci ani de umilinţe şi durere”, a proclamat Alexis Tsipras după câștigarea alegerilor.

Noua coaliţie va dispune de 162 de mandate din cele 300 din legislativul elen.

„Este clar că acum Europa este împărţită în două. Sunt cei, mai exact Germania, care îşi doresc continuarea acestor politici (de austeritate – n.r.), dar mai este un front din care fac parte toţi cei care au înţeles că aceste politici sunt un adevărat dezastru pentru societăţile şi economiile Europei. Sperăm să provocăm un domino politic, care să schimbe balanţa forţelor în Europa”, a declarat Georgios Katrougalos, europarlamentar Syriza.

„Nu mai putem suporta situaţia actuală”

„Nu ştim cum va fi, dar cel mai important este să scăpăm de guvernul vechi. Nu ştim cum va fi noul guvern, dar ne aşteptăm la ceva mai bun. Nu mai putem suporta situaţia actuală”, a declarat un cetățean.

Fostul partid de guvernământ Noua Democraţie, condus de fostul premier Antonis Samaras, s-a clasat pe locul al doilea în opţiunile electoratului.

„Poporul grec a vorbit, iar noi îi respectăm decizia. Conştiinţa mea este curată. Am preluat o ţară care era pe marginea prăpastiei, am avut de gestionat cărbuni aprinşi. Mulţi au spus că nu vom reuşi, dar am reuşit, am evitat răul cel mai mare”, a declarat Antonio Samaras.

Syriza a avertizat că nu va mai accepta măsurile de austeritate impuse de Germania şi de creditorii internaţionali, însă Banca Centrală Europeană a anunţat deja că restructurarea datoriei statului elen este imposibilă, iar Atena trebuie să respecte acordurile semnate.

Recomandările editorilor GreatNews:

Apartamente moderne, închiriate cu 10-20 euro. Soluția lui Vîntu la criza francului elvețian
Este oficial: Ora de religie, numai cu cerere. Ce viitor are disciplina în România
„Nu tremur la cutremur”. Ce reguli respectăm în caz de seism | VIDEO