Premieră în lumea medicală. Cum a reușit să rămână însărcinată o tânără infertilă

Cu aproape un sfert de populație peste granițe, românii din țară se împuținează pe zi ce trece. Foto: Evan-Amos via Wikimedia Commons
Foto: Evan-Amos via Wikimedia Commons

O tânără din Belgia a rămas însărcinată pe cale naturală, în urma unui transplant de ţesut ovarian propriu, care îi fusese prelevat cu 10 ani în urmă. Femeia făcuse ani de zile un tratament agresiv pentru o boală degenerativă a sângelui şi suferise şi un transplant de măduvă. Ea a născut un băieţel perfect sănătos, anunță digi24.ro.

Tânăra a rămas fără un ovar când avea doar 13 ani. Atunci a început şi tratamentul intensiv contra siclemiei, o boală gravă de sânge. Doctorii au decis să-i preleveze ţesut din celălalt ovar, fără să ştie dacă acesta va putea produce ovule, mai ales că tânăra nu ajunsese la pubertate. În urma tratamentului pentru siclemie, tânăra a fost supusă şi unui transplant de măduvă, care i-a provocat infertilitatea.

„Am prelevat ţesut dintr-un ovar, l-am tăiat în bucăţi mici, pe care le-am păstrat mai bine de 10 ani, până când ea a decis că vrea să rămână gravidă. Atunci, i-am pus la loc acele ţesuturi, alături de ce mai rămăsese din ovar în corpul ei. Şi a rămas însărcinată”, a declarat medicul Philippe Simon, potrivit sursei citate.

La doi ani de la transplant, când tânăra avea 25 de ani, a născut un băieţel perfect sănătos.

„Pacienta este, desigur, foarte fericită şi se bucură de viaţa sa de mamă. A fost foarte stresată în timpul procedurilor, pentru că era singura cale pentru ea de a avea o familie”, a povestit medicul ginecolog Isabelle Demeestere.

Cazul femeii din Belgia reprezintă un pas uriaş în domeniul tehnicilor de reproducţie umană şi aduce speranţă femeilor care, din diferite cauze, devin infertile.

„Acest caz deschide noi oportunităţi pentru alţi copii care sunt nevoiţi să facă chimioterapie, fie pentru că au boli ale sângelui, fie pentru că au cancer care necesită chimioterapie. Acum există posibilitatea de a le congela ţesut ovarian care să le fie transplantat când devin adulţi şi doresc să aibă copii, un lucru care înainte nu era posibil”, a declarat Adam Balen, directorul Institutului pentru Fertilitate din Marea Britanie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Anglia și Belgia în domeniul îngrijirii bătrânilor. Salarii de până la 1.700 de lire
Locuri de muncă în străinătate pentru muncitori necalificați
Telefoane mobile ieftine, pentru părinți și bunici

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.