Premieră istorică în România. Un observator a descoperit o explozie stelară dintr-o altă galaxie

novă roșie
O novă roșie. Foto: NASA, ESA și H.E. Bond (STScI) via Wikimedia Commons

Muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară a descoperit cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, o novă roşie luminoasă într-o galaxie apropiată, se arată într-un comunicat de presă remis GreatNews.

Acest tip de nove sunt foarte rare şi din acest motiv nu sunt înţelese foarte bine de către oamenii de ştiinţă. Din câte se ştie până acum, nova roşie luminoasă este o explozie stelară cauzată de fuziunea a două stele, fiind caracterizată printr-o culoare roșie distinctă.

Descoperirea făcută în data de 10 februarie 2015 la Observatorul Astronomic este una istorică pentru România, realizată în premieră naţională. Nova roșie identificată se află în galaxia Messier 101 (denumită și galaxia Vârtelniței), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină distanță de noi, în direcția constelaţiei Carul Mare.

„Pe 10 februarie 2015, am raportat la Biroul Central de Telegrame Astronomice o posibilă supernovă cu magnitudinea 16.5 în galaxia M 101. Pe 13 februarie 2015, astronomul neozeelandez Stu Parker a utilizat un telescop din Spania și a confirmat că într-adevăr există un nou obiect în galaxia M 101. Ulterior s-a constatat că noua descoperire nu este o supernovă, și o perioadă de timp natura acestui obiect a fost incertă. Pe 11 martie 2015 a fost publicată o nouă telegramă astronomică, în care se confirmă spectografic că noul obiect este de fapt o novă roșie luminoasă”, a declarat Vîntdevară, muzeograf în cadrul Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, citat în comunicatul de presă.

Noile informaţii ce confirmă natura acestui obiect au fost obținute în urma mai multor observaţii realizate cu ajutorul mai multor observatoare astronomice din Rusia, printre care şi telescopul SAO de 6 metri BTA, cu camera spectrală SCORPIO din Munţii Caucaz.

novă roșie
Regiunea din galaxia Messier 101 unde a fost descoperită nova roșie de Observatorul din Bârlad. Foto: Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad

„Pentru mine şi echipa de la Observatorul Astronomic este un moment unic şi cu siguranţă va rămâne în istorie. Am demonstrat că avem dotarea şi posibilitatea să facem descoperiri ştiinţifice în acest domeniu”, a mai spus Vîntdevară.

Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a devenit primul observator astronomic din România care a descoperit o novă roşie luminoasă într-o altă galaxie.

galaxia messier 101
Galaxia Messier 101. Foto: European Space Agency & NASA

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Studiu. De ce câinii sunt cei mai buni prieteni ai oamenilor
Viața de pe Pământ va dispărea cu siguranță. Dar când anume?
Reacția adorabilă a unei fetițe care aude vocea mamei, pentru prima dată

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.