Prea multă pâine poate duce la depresie. Românii sunt cei mai expuși din Europa

Carbohidrații din pâinea albă, orez sau dulciuri afectează mai mult decât silueta. Un studiu publicat recent arată că o dietă bazată pe aceste produse crește riscul de depresie.

Din fericire, și reciproca este valabilă. Cercetătorii de la Columbia University, din New York au descoperit că persoanele care mănâncă cereale integrale, legume și fructe par să fie scutite de depresie.

La studiu au participat peste 70.000 de femei, cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani. Rezultatele arată doar o legătură între carbohidrații rafinați și un risc crescut de depresie, dar nu și o relație cauză-efect, scrie Philly.com.

Românii sunt cei mai mari consumatori de pâine albă din Europa.  În țara noastră se consumă cu 30 la sută mai multă pâine decât în celelalte state europene: 10 kilograme de produse de panificație pe lună, pe cap de locuitor. Bulgarii mănâncă 8 kilograme de pâine pe lună, în timp ce în Germania media este de 7 kilograme.

”Știm deja că persoanele care suferă de depresie tind să prefere o alimentație bazată pe carbohidrați”, a spus autorul studiului, James Gangwisch, de la Columbia University.

El a demonstrat că și dinamica inversă a acestei teorii este valabilă. Consumul de carbohidrați rafinați, care cresc nivelul de zahăr din sânge, contribuie la creșterea riscului de a deveni depresiv.

Cu cât crește nivelul de zahăr din sânge, cu atât este mai mare riscul de depresie. În această situație, corpul uman reacționează și generează insulină, un răspuns hormonal care reduce nivelul zahărului, însă provoacă anxietate și oboseală.

Chiar dacă studiul este făcut doar pentru femei, rezultatele ar putea fi valabile și în cazul bărbaților.

”Oamenii abia acum încep să exploreze legăturile dintre nutriție și sănătatea mentală”, a spus Penny Kris-Etherton, profesor de nutriție la Penn State University.

”Când îți hrănești corpul și creierul cu alimente sănătoase, te simți mai bine, ai o dispoziție mai bună, doar pentru că știi că faci ceva bun pentru corpul tău”, a explicat ea.

reduceri emag

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

eMAG are mari reduceri la electrocasnice. TOP cele mai bune oferte la frigidere și mașini de spălat
Cele mai mai mari reduceri la anvelope de vară de la eMag
McDonald`s face angajări. Iată ce posturi sunt disponibile
Locuri de muncă în fabrici și depozite din Marea Britanie, Olanda, Germania. Salarii de peste 1.800 de euro