Povestea unei românce puternice. Elena Andrieș a câștigat trei medalii de aur într-o singură zi

Elena Andrieș a cucerit trei medalii de aur la Europenele de la Izvorani. Foto: Wikimedia Commons

O tânără de 23 din România a fost vedeta primei zile de concurs a Campionatelor Europene de Haltere care au loc la Complexul Olimpic de la Izvorani, lângă București.

Elena Andrieș a cucerit trei medalii de aur la competiția continentală, dominând clar categoria 48 de kilograme.

Românca a ridicat 79 de kilograme la smuls, 100 la aruncat, și s-a impus și la total, cu 179 de kilograme. Podiumul a fost completat de de franțuzoaica Anais Michel care adunat 174 kg (78 kg și 96 kg) și de bulgăroaica Daniela Pandova cu 165 kg (71 kg și 94 kg).

Tânăra halterofilă evoluează la CSU Galați și este la prima mare performanță din carieră. Ea a mai cucerit, în urmă cu un an, la Split, în Croația, doua medalii de bronz la Europene.

”Eu sunt mândră de ceea ce fac şi sper ca lumea să mă vadă şi să fie mulțumită de ceea ce am făcut eu. Am muncit foarte mult şi am trecut prin multe, dar vreau să le mulțumesc antrenorilor mei care mi-au fost alături în acest timp şi m-au înțeles. Tot timpul m-au sprijinit. Am fost o perioadă accidentată, dar mi-am revenit. Nu am fost sigură de medaliile de aur, am fost sigură doar de medalii dar nu știam ce culoare o să aibă”, a spus pentru Elena Andrieș pentru Agerpres.

Românca are în palmares și 15 medalii de aur și argint obținute în perioada junioratului.

La competiția de la Izvorani lipsesc sportivi din țări cu mare tradiție în haltere – Turcia, Rusia, Armenia, Moldova, Ucraina, Belarus și Azerbaidjan -, din cauza unor scandaluri de dopaj.

În prima zi a Europenelor de la Izvorani, românul Ilie Ciotoiu a adus alte două medalii României. Halterofilul de la 56 de kilograme a ridicat 137 de kilograme la aruncat, cu doar un kilogram mai puțin decât Mirco Scarantino (Italia, aur) și spaniolul Josue Brachi (argint). Cei doi i-au luat fața românului și la total, ibercul obținând de această dată locul 1, cu 254 de kilograme, în timp ce italianul s-a mulțumit cu argintul, cu 253 de kilograme. Românul a avut 247 de kilograme la total.

Astăzi au loc două întreceri. Ionuț Ilie și Robert Manea se vor lupta pentru medalii la categoria 62 de kilograme, în timp ce în proba feminină de 53 de kilograme, țara noastră nu are nicio reprezentantă pe lista de concurs.