Povestea româncei care face cele mai sofisticate creioane din lume

O româncă realizează cele mai interesante și mai scumpe creioane din lume. Foto: Adevărul
O româncă realizează cele mai interesante și mai scumpe creioane din lume. Foto: Adevărul

Daniela Paladi este profesoară de matematică, însă a devenit faimoasă datorită talentului ei de a realiza unele dintre cele mai interesante creioane din lume. Una dintre creațiile româncei a fost oferită reginei Elisabeta a II-a.

Daniela Paladi (54 de ani) s-a născut la Lugoj, însă a emigrat în Germania, după Revoluție. Profesoară de matematică, românca a absolvit Facultatea de Artă şi Arhitectură de la Sibiu.

”Primul meu succes în design a fost la vârsta de 14 ani, când mama mea, care lucra la o firmă internaţională de fashion, a fost însărcinată să facă o colecţie de rochii pentru o femeie din Guvernul României şi s-a decis să folosească una dintre schiţele mele”, a povestit Daniela pentru ”Adevărul”.

”În 1982 am creat primul meu set de bijuterii, însă prima mea paradă de modă a avut loc în Hersbruck, Germania, oraşul meu de suflet, în care locuiesc astăzi“, și-a amintit Daniela Paladi.

Pasiunea pentru creioane a prins-o în Germania, după ce a început o colaborare cu Corment Deneke, una dintre cele mai vechi fabrici de creioane, cu o tradiție de peste 150 de ani.

”Primul creion pe care l-am creat a fost pentru Regele Mihai, însă a rămas doar în stadiul de proiect, pentru că nu am apucat să-l duc până la capăt şi să-l dăruiesc Majestăţii Sale. A fost aşa o idee spontantă a mea. Era cu o coroana regală şi învelit într-o eşarfă, ca o hermină, şi cu stema României“, povesteşte românca.

În iulie 2011, Daniela Paladi a început să colaboreze cu Derwent Cumberland Pencil, care este un furnizor tradiţional al Casei Regale Britanice. Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la încoronare, Regina Elisabeta a II-a a primit un creion care simbolizează un sceptru în miniatură.

Creioanele Danielei Paladi au ajuns în toate colțurile lumii, fiind cadouri de lux pentru cei mai bogați oameni din lume.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.