Povestea celei mai mari surprize a anului în sport

Japonezii au reușit imposibilul la Cupa Mondială de rugby (Facebook Naționala de Rugby a Japoniei)
Japonezii au reușit imposibilul la Cupa Mondială de rugby (Facebook Naționala de Rugby a Japoniei)

Într-un sport în care surprizele sunt extrem de rare, o dublă campioană mondială a pierdut în fața unei echipe care nu mai câștigase un meci la un turneu final de peste două decenii.

Japonia a învins Africa de Sud la Cupa Mondială de rugby. Cu toate că pare o farsă, este cât se poate de adevărat.

Niponii nu mai câștigaseră un meci la Cupa Mondială din 1991, în timp ce sud-africanii au în palmares titlurile supreme din 1995 și 2007.

La Brighton, ”Springboks” au început timid, iar la pauză conduceau cu 12-10. După pauză, sud-africanii au mai reușit două eseuri, însă japonezii au replicat prin excelentul Ayumu Goromaru, care a pus pe tabelă 24 de puncte, inclusiv un eseu.

Când mai erau doar câteva secunde din timpul suplimentar, Karne Hesketh a așezat mingea în terenul de țintă advers, ducând scorul la 34-32 pentru Japonia, care reușește cea mai mare surpriză din istoria Cupei Mondiale de rugby.

Japonezii sunt antrenați de fostul antrenor al Australiei, Eddie Jones, care a făcut parte din conducerea tehnică a Africii de Sud la triumful din 2007.

”Este incredibil. Am crezut că putem să ne batem cu Africa de Sud de la egal la egal, însă victoria reprezintă ceva de domeniul fantasticului. Este o zi mare pentru rugby-ul japonez”, a declarat tehnicianul australian.

Japonia a participat la toate edițiile Cupei Mondiale, însă nu a trecut niciodată de faza grupelor. În 2019, turneul final va fi găzduit chiar de ”Țara soarelui-răsare”.

Echipa ”florii de cireș” a arătat o încredere uluitoare în forțele proprii, eseul decisiv fiind obținut după un asalt susținut asupra defensivei sud-africane. Publicul englez a încurajat frenetic formația asiatică în ultimele minute, iar la finalul partidei, toți rugbiști niponi au făcut plecăciuni reverențioase în fața spectatorilor.

Succesul este cu atât mai șocant cu cât Springboks au avut în teren cea mai experimentată națională din istorie, cu 851 de selecții în ”primul 15”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: