Posibilă infestare inteționată a unei păduri la Suceava. Cum ar fi fost atrase insecte dăunătoare pentru copaci

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Garda Forestieră Suceava anchetează un caz de posibilă infestare inteționară a unei păduri. Fapta ar fi avut loc pe o pădure proprietate privată, din comuna Moldovița. Au fost găsite patru posibile nade feromonale amplasate pe arbori.

Potrivit acestora, nadele feromonale sunt produse chimice de sinteză care „au rolul de a atrage insectele dăunătoare pentru arbori în curse, unde pot fi numărate şi eliminate”.

„Amplasarea lor se face în baza unui plan exact, în suprafeţe infestate, cu înscrierea într-un inventar şi în baza unor măsuri de management ulterior. Prin numărarea insectelor capturate se determină natura şi intensitatea lucrărilor de combatere necesare. În general, se amplasează o nadă la 50-100 de hectare.

Prin amplasarea nadelor pe arbori sănătoşi se atrag insectele în pădurea respectivă şi se produce uscarea ei într-un timp scurt, generând false ‘produse accidentale”, au precizat Gărzii Forestiere.

Cu ceva vreme înainte de a se descoperi „nadele”, în pădurea respectivă se ceruse depășirea cotei anuale de recoltare a masei lemnoase și erau puse în valoare câteva sute de metri cubi de produse accidentale.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.