Ministrul Finanțelor cere RCA mai ieftin pentru tineri

Ministrul Finanțelor Publice, Darius Bogdan Vâlcov, solicită conducerii Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) să reanalizeze și să regândească sistemul RCA în privința tinerilor sub 25 de ani.

“Consider că actuala realitate este una care îi pune pe tineri în dificultatea de a plăti niște polițe RCA, care pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât mașina pe care o conduc. Trebuie identificată o soluție pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins că marea parte a acestora nu își vor putea permite să plătească un RCA de peste 2.000 de lei. Am încredere că speța va fi reanalizată de către ASF, astfel încât să venim în sprijinul tinerilor și nu împotriva lor”, a afirmat ministrul Finanțelor, prin intermediul unui comunicat de presă.

Tinerii cu vârsta sub 35 de ani plătesc un preţ absurd de mare pentru o asigurare auto în 2015. Mai mult, preţul la asigurare auto 2015 nu ţine cont de criteriile care ar trebui, de fapt, să conteze.

Gretnews.ro a analizat cât plătesc un tânăr, o persoană de vârstă medie şi o persoană la vârsta pensionării pentru asigurarea auto în 2015 a unei maşini cu motor de 1,4, benzină, putere 47 kw, 5 locuri, fabricată în 2001.

Astfel, am constatat că o persoană născută în 1985, cu permis luat de 5 ani, plăteşte o asigurare auto 2015 în valoare de 815 lei.

O persoană născută în 1977 plăteşte pentru aceeaşi asigurare auto suma de 448 de lei. O altă persoană, născută în 1953, plăteşte pentru asigurarea maşinii luate ca model tot suma de 448 de lei.

Ciudăţenia este următoarea: contează vârsta persoanei care cumpăra asigurarea, nu vechimea la volan (experienţa ca şofer). Astfel, o persoană în vârstă de 61 de ani care a obţinut permisul în 2014, să zicem, plăteşte pentru asigurare auto 2015 mult mai puţin decât un tânăr de 29 de ani care a obţinut permisul în 2005. În calculul prezentat, nu au fost luate în calcul eventuale antecedente rutiere ale şoferului.

În decembrie anul trecut, mii de şoferi au protestat faţă de majorările la preţul RCA (asigurare auto obligatorie) aplicate în 2014 şi 2015. Pentru următoarele luni, se pregăteşte o creştere a preţului la asigurare auto de circa 30%. Creşterea se aplică tinerilor.

output_0AUjOr

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandarea editorilor Great News:
Risc crescut de amendă pentru șoferii fără rovinietă

Ce amendă a primit un tânăr ce conducea cu 225 km/h pe autostradă