Pierderi uriașe pentru turismul românesc în primul an de pandemie

FOTO: Branzer/Pixabay.com
FOTO: Branzer/Pixabay.com

Turismul românesc a pierdut 5,72 miliarde de lei (1,17 miliarde de euro) în 2020, din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Numărul turiștilor străini care au ajuns anul trecut în România a fost cu 83% mai mic decât în 2019. Potrivit Institutului Național de Statistică, doar 452.000 de turiști străini au vizitat țara noastră în 2020.

Turismul românesc a suferit, astfel, a doua cea mai dramatică scădere a numărului de turiști străini din Uniunea Europeană, după Cipru, susține Eurostat.

Mai mult, turiștii străini au cheltuit doar 1,18 miliarde de euro în țara noastră, în 2020, față de 6,9 miliarde de lei, în 2019.

Hotelurile și restaurantele au suferit pierderi uriașe

Cele mai mari pierderi le-au înregistrat hotelurile, unde veniturile au scăzut cu aproximativ 2,86 de miliarde de lei. Hotelurile din București și din celelalte orașe mari au fost cele mai afectate.

Restaurantele au fost și ele lovite din plin de pandemie și de restricțiile impuse de autorități. Astfel, barurile și restaurantele au pierdut aproape un miliard de lei față de anul 2019 în ceea ce privește veniturile obținute de pe urma turiștilor străini.

Numărul foarte mic de vizitatori străini care au ajuns în România, în 2020, a afectat și veniturile firmelor de transport, ale magazinelor, dar și ale industriei de relaxare și entertainment.

Industria HORECA a cerut în repetate rânduri ajutorul autorităților pentru gestionarea crizei, însă guvernul liberal nu a lansat încă un program în acest sens.