Decizie CCR: „Abuzul în serviciu” este parțial neconstituțional

FOTO: Captură ProTV
Laura Codruța Kovesi FOTO: Captură ProTV

16:18. Într-o postare pe facebook, judecătorul Cristi Danileţ arată despre decizia CCR: „Sincer, abuzul în serviciu e şi mai clar (a se citi „mai dur”) ca până acum. In concluzie: dosarele actuale merg mai departe”.

Asociaţia VeDem Just, la care judecătorul Danileţ este membru fondator, a salutat decizia de azi a CCR cu privire la excepţia de neconstituţionalitate privind textul de lege care incriminează abuzul în serviciu.

„Membrii asociaţiei susţin că lupta anticorupţie inclusiv prin intermediul incriminării abuzului în serviciu nu este în niciun fel afectată în urma acestei decizii a CCR. Din contra, textul care incriminează infracţiunea de abuz în serviciu devine mai clar.

Astfel, de la data publicării deciziei CCR în Monitorul Oficial, cele două forme de comitere a abuzului în serviciu de către un funcţionar public, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, vor fi: neîndeplinirea unui act (ca şi până acum) sau îndeplinirea acelui act prin încălcarea legii (ceea ce presupune existenţa unor obligaţii reieşind din acte normative precum legi, ordonanţe, hotărâri, ordine, dar exclude aspecte de conduită) şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”.

VeDem Just mai arată că în data de 11 mai 2016 asociaţia a formulat un amicus curiae arătând CCR că menţinerea acestei infracţiuni în legislaţia noastră este un angajament ce ne revine în urma tratatelor internaţionale semnate şi că ea se întâlneşte şi în legislaţia altor state.

16:00:  Judecătorii au decis că abuzul în serviciu este parţial neconstituţional.

Magistraţii au decis ca sintagma „în mod defectuos” să fie înlocuită cu sintagma „prin încălcarea legii”. Decizia este unanimă şi se va aplica pe viitor.

„Cu unanimitate de voturi, Decide: admite excepţia de neconstituţionalitate că dispoziţiile art. 246 alin (1) din Codul Penal din 1969 şi ale art. 297 alin. (1) din Codul Penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma «îndeplineşte în mod defectuos» din cuprinsul acestora se înţelege «îndeplineşte prin încălcarea legii».

Respinge excepţia de neconstituţionalitate şi constată că dispoziţiile art. 13 (2) din Legea nr. 78/2000 sunt constituţionale în raport de criticile formulate. Definitivă şi general obligatorie”, se arată în decizia CCR de miercuri.

Știre inițială:

Curtea Constituțională reia, astăzi, discuțiile în cazul mai multor excepții de neconstituționalitate privind incriminarea abuzului în serviciu ridicate în câteva dosare. Printre dosarele în care s-a invocat această excepție se află cele în care sunt vizați fosta șefă a DIICOT Alina Bica, președintele suspendat al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, și fostul președinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

Un procent de 42% din cazurile anchetate de DNA includ infracțiuni de abuz în serviciu, iar prejudiciul se ridică la 620 de milioane de euro numai din dosarele instrumentate anul trecut, a precizat Laura Codruța Kovesi.

Procurorul-șef DNA mai spune și că dacă infracțiunea de abuz în serviciu este dezincriminată, „statul își ia adio de la acești bani”.

Kovesi a mai spus, într-un interviu la Digi24, că, mai ales în domeniul sănătății, „majoritatea faptelor de corupție se fac prin abuz în serviciu, care constituie de fapt o mită mascată”.

„Vorbim de acele contracte prin care, dacă vreți, se maschează mita și acestea sunt cel mai des întâlnite în sectorul Sănătății. De aceea este foarte important ce se va întâmpla marți, la CCR. Pentru că în situația în care o astfel de faptă (abuzul în servciu, n.r.) va fi dezincriminată, acest gen de infracțiune nu o să mai putem investiga”, a spus Laura Codruța Kovesi, la Digi24.

Kovesi a arătat că „și funcționarii corupți s-au specializat și au ajuns la concluzia că nu e bine să dai un contract prin încredințare directă, atunci când ar trebui să faci licitație, și să iei mită. Și atunci mita se face prin contracte, acte adiționale”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Șefa DNA a precizat că judecătorii de la Curtea Constituțională au cerut un punct de vedere de la DNA.

„Am studiat practica din ultimii ani, sute de rechzitorii, sute de hotarâri judecătorești. Practica instanțelor din ultimii 10 ani este foarte clară, unitară. Am văzut hotărâri ale ICCJ care pot constitui manual pentru studenți, atât sunt de clare. (…) În ultimii 10 ani a fost invocată această excepție și a fost respinsă de fiecare dată. Legislația nu s-a schimnat. Și CCR a avut o practică forte clară.

Acum s-au trezit niște funcționari trimiși în judecată de DNA care brusc au decis că legea nu este previzibilă. În toate aceste situații, judecătorii au menționat că există o practică unitară și că această cerere trebuie respinsă”, a mai spus ea.

Dacă ar fi dezincriminat abuzul în serviciu, „funcționarii publici și demnitarii vor fi lipsiți de orice responsabilitate, pentru că nu vom avea infracțiune pentru care să-i pedepsim, iar ei vor putea să facă ce vor, să încheie orice contracte. Prejudicii enorme nu vor putea fi recuperate”, a mai spus Kovesi.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: