Comuna din România care arată ca în Occident. Are asfalt, teren de tenis și chiar sală de bowling

petrești satu mare
Foto: vocea.biz / Nicu Farcaș (Wikimedia Commons) / Captură Digi24

Comuna Petrești din județul Satu Mare este una dintre cele mai frumoase și mai bine administrate localități din mediul rural din România.

În ultimii ani 10 ani, autoritățile locale de aici au reușit să acceseze fonduri europene în valoare totală de 7 milioane de euro. Cu ajutorul finanțărilor, comuna cu 1.300 de locuitori a reușit să se dezvolte foarte armonios și să devină un model de organizare.

Așadar, bunăstarea comunei este un rezultat direct al proiectelor bine gândite care au primit finanțare.

„Pe surse proprii nu ne putem baza și ne-am axat pe proiecte de finanțare”, a explicat pentru stirileprotv.ro Csaba Karadi, primarul din Petrești.

În Petrești, iarba este tăiată, străzile sunt îngrijite și asfaltate, iar comuna are rețea de apă potabilă și canalizare.

Tot cu bani de la Uniunea Europeană autoritățile au modernizat școala, căminul de bătrâni și au amenajat un parc industrial pentru a atrage investitori în zonă. De asemenea, comuna Petrești are și o sală de bowling, o sală de sport cu 180 de locuri, un lac de pescuit, un amfiteatru, terenuri de fotbal și de tenis.

Potrivit Digi24, școala a fost modernizată în anul 2011 și a fost dotată cu table inteligente, laptopuri, televizoare LCD, calculatoare și două lifturi pentru persoane cu dizabilităţi.

petrești satu mare
Foto: Nicu Farcaș (Wikimedia Commons)
petrești satu mare
Foto: presasm.ro
petrești satu mare
Foto: Captură Digi24
petrești satu mare
Școala din Petrești. Foto: Captură Digi24
petrești satu mare
Școala din Petrești. Foto: Captură Digi24
petrești satu mare
Sala de bowling din Petrești. Foto: Captură Digi24

În ultimii 3 ani, localitatea a fost desemnată de Consiliul Județean Satu Mare cea mai curată și mai bine gospodărită comună din județ.

„Am primit premiu o maşină nou-nouţă. De atunci, în fiecare an primim 10.000 de euro. Am luat utilaje, tractor de tuns iarbă, coasă, am schimbat calculatoarele (din birourile primăriei – n.r)”, a explicat Csaba Karadi pentru Digi24.

Comuna Petrești se află la aproximativ 70 de kilometri de Satu Mare, iar mulți dintre locuitori sunt maghiari (46,91%) și etnici germani (27,33%). Românii reprezintă 12,53% din populație, iar romii 10,52%.

petrești satu mare
Foto: Radio Cluj
petrești satu mare
Liftul pentru persoane cu dizabilități de la școală. Foto: vocea.biz
petrești satu mare
Foto: vocea.biz
petrești satu mare
Foto: vocea.biz
petrești satu mare
Foto: vocea.biz

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.