Petiție online pentru pedepsirea celor care au plătit 310 lei pentru o crizantemă

Mii de români au semnat o petiție online prin care cer DNA și Ministerului Finanțelor Publice să ancheteze modul în care primăriile bucureștene au cheltuit banii pentru amenajarea spațiilor verzi din capitală.

Un raport al Curții de Conturi a dezvăluit că, în perioada 2007-2014, primăriile din București au cheltuit aproximativ 2,7 miliarde de lei (600 de milioane euro) pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi.

Potrivit hotnews.ro, primăriile de sector și Primăria Capitalei au cumpărat plante și arbori pentru amenajarea spațiilor verzi de 20 de ori mai scumpe decât prețurile de la producători: tei cumpărați cu 2.500 de lei, crizanteme de 310 lei, coș de gunoi de 2.800 lei și balansoar de 12.000 de lei.

„Milioane de lei sunt cheltuiți pe servicii de pază și alte milioane pe arbori. 88% din aceste sume ”sunt furate”. Se cheltuie fără strategii pe termen scurt, mediu sau lung; fără indicatori tehnico-economici și de performanță specifici; fără asigurarări și măsuri care să oblige furnizorii să refacă, replanteze sau să repare lucrările care se deteriorează din vina executantului. Aceste sume s-au scurs, în parte, în conturile unor firme care au pretins și primit prețuri de 20 de ori mai mari pentru materialele furnizate decât cele oferite pe piața liberă. De asemenea, zeci de milioane de lei au fost cheltuite pe plante care s-au uscat sau au fost furate, fără ca primăria să răspundă sau să încerce să recupereze prejudiciul”, arată inițiatorii petiției.

„Știm: nimic nu e nou, am știut cu toții că ”se fură” banul public. Acum știm exact ce autoritate, ce primar, cât a furat, cât a cheltuit prost, cât a preferat să bage în buzunarul firmelor prietene direct din buzunarul tău”, continuă ei.

ONG-urile inițiatoare cer o anchetă a DNA care să cerceteze fiecare ilegalitate consemnată în raportul Curții de Conturi. Totodată, semnatarii cer ANAF să facă controale de fond la toate firmele ”prietene” primăriilor bucureștene spre a se vedea dacă acestea și-au îndeplinit obligațiile de plată a impozitelor și taxelor: „De asemenea, solicităm recuperarea întregului prejudiciu suferit de buzunarul public prin proasta gestionare a bugetelor primăriilor bucureștene”.

Iată conținutul scrisorii oficiale „VINOVAȚII SĂ PLĂTEASCĂ: STOP JAFULUI PUBLIC ÎN PRIMĂRIILE BUCUREȘTENE!” adesate DNA și ANAF:

Stimată doamnă Procuror Șef al Direcției Naționale Anticorupție,
Stimată doamnă Ministru al Finanțelor Publice,

Am citit cu îngrijorare raportul Curții de Conturi referitor la performanța utilizării fondurilor bugetului local pentru amenajări peisagistice şi întreţinere spaţii verzi la nivelul Municipiului București în perioada 2007 – 2014.

Sunt scandaloase sumele cheltuite pentru amenajări de spații verzi în București şi concluziile raportului Curții de Conturi trag un puternic semnal de alarmă: banii publici sunt cheltuiți fără discernământ, în folosul unor firme agreate de primăriile capitalei, nu în folosul cetățeanului. În aceste condiții, considerăm că se impune ca statul să impute sumele prejudiciate edililor din Capitală, care de ani de zile cheltuiesc banul public fără să dea socoteală numănui.

Doamnă procuror-șef Kovesi, vă solicităm să dispuneți cercetarea cazurilor prezentate în raportul Curții de Conturi, să identificați si să trageți la răspundere vinovații.

Doamnă ministru Dragu, vă cerem verificarea de către ANAF a activității financiare a firmelor „abonate” la contracte publice, semnalate în raportul Curții de Conturi.

Petiția online poate fi semnată AICI.

INIȚIATORI (în ordine alfabetică):

Asociația Bună Dimineața, București!
Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural
Asociația Mișcarea Civică ”Miliția Spirituală”
Asociația Pro.Do.Mo
Asociația Salvați Bucureștiul
Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi
Asociația Salvați Cartierul Militari
Asociația România Vie
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Fundatia ECO-CIVICA
Grupul civic “Iubim Sectorul 3”
Grupul civic “Salvaţi Parcul Drumul Taberei”
OPTAR – Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România
Platforma de-clic.ro
Salvați Dunărea și Delta
Dumitru Dobrev, avocat

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Decizie importantă pentru Roșia Montană
Locuri de muncă în depozite din străinătate. Se acceptă și cupluri, salariile ajung la 2.000 de euro
România, recomandată ca destinație: „Una dintre cele mai misterioase și mai frumoase țări din Europa”