Peste 700.000 de români au nevoie de un loc de muncă

locuri de muncă în sua
Foto: geralt / pixabay.com

Criza provocată de pandemia de coronavirus a provocat o creștere uriașă a numărului de șomeri în România.

Sute de mii de români care lucrau în străinătate s-au întors în țară, după ce au rămas fără loc de muncă.

Guvernul estimează că peste 700.000 de români își vor căuta un loc de muncă odată cu ridicarea restricțiilor de circulație.

”Vom încerca să creăm stimulente pentru companii ca să angajeze persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. După evaluările noastre sunt aproximativ 300.000 de contracte de muncă încheiate. La asta putem adăuga un număr de 250 – 350.000 de români care au revenit din țările în care lucrau. Și ei se află în căutarea unui loc de muncă. Deci estimăm o creștere a numărului de persoane în căutarea unui loc de muncă la 650 – 700.000 de cetățeni, în plus față de cei care se aflau în plata ajutorului de șomaj. Ca atare va fi nevoie de o politică activă de ocupare a forței de muncă”, spus premierul Ludovic Orban în timpul unei întâlniri cu reprezentanți ai Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social la Palatul Victoria.

De asemenea, Orban spune că Executivul va acorda un stimulent pentru reangajarea persoanelor care au fost în șomaj tehnic.

”Cu siguranță vom apela la un stimulent pentru persoanele care au fost în șomaj tehnic și care revin în activitate în companiile în care au lucrat. Vom acorda, practic, plata unei sume. Încă n-am stabilit cuantumul, depinde de resursele de care dispunem. Între 35 și 45 %, ca o măsură activă pentru reluarea activității de către angajații care au fost în șomaj tehnic. Vom prelungi data de acordare a șomajului tehnic până la 1 iunie, iar după data 1 iunie vom menține șomajul tehnic, dar numai către angajații companiilor din domenii în care se mențin restricțiile”, a mai declarat premierul Ludovic Orban.

Începând cu 15 mai, când expiră prelungirea stării de urgență în România, mai multe activități comerciale, care au fost interzise în ultimele două luni, vor fi reluate. Altele, însă, precum evenimtele culturale sau sportive, dar și restaurantele și barurile, nu vor face parte din pachetul de măsuri de relaxare.