Perioada de izolare pentru bolnavii de COVID s-a redus. Cât este acum

perioada de izolare covid mască
Foto: Engin_Akyurt / pixabay.com

Perioada de izolare pentru bolnavii de COVID s-a redus, de la 7 zile la 5 zile pentru cei vaccinați, și de la 10 zile la 7 zile pentru cei nevaccinați.

De asemenea, cei care au făcut COVID cu mai puțin de 3 luni în urmă și s-au reinfectat trebuie să stea în izolare 5 zile, față de 7 cât trebuia până acum.

În ceea ce îi privește pe cei care au făcut COVID cu mai mult de 3 luni în urmă și s-au reinfectat, ei trebuie să se izoleze 7 zile, față de 10 zile cât li se cerea până în prezent.

Noile modificări apar într-un ordin al ministrului Sănătății ce a fost publicat în Monitorul Oficial.

Iată ce prevede ordinul în legătură cu traseul pacientului confirmat cu infecție SARS-CoV-2:

a) Pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

b) Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare.

c) Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

d) Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioadă de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și vor fi monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

e) Pacienții cu COVID-19 monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență pentru investigare în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății și a direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București) în vederea internării/inițierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situația existenței următoarelor simptome:

• febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;

• tuse seacă intensă sau care se accentuează;

• Saturația de oxigen < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;

• dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente;

• dureri toracice la inspirul profund;

• astenie marcată;

• mialgii intense.

f) Pacienții care nu necesită oxigenoterapie, care au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au cel puțin 2 factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe site-ul DSP), pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de medicație antivirală și dacă necesită internare de zi sau continuă.

g) La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele care au un rezultat pozitiv la testarea pentru detecția virusului SARS-CoV-2 efectuată într-o unitate sanitară/farmacie, în primele 5-7 zile de la obținerea rezultatului pozitiv, dacă au cel puțin 2 factori de risc.

La nivelul centrului de evaluare au loc:

  1. evaluarea clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturația sângelui cu oxigen, tensiune arterială, temperatură, greutate;
  2. identificarea factorilor de risc:

• boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
• diabet zaharat tip 1 și 2;
• obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
• boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic;
• insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică;
• hepatopatii cronice;
• imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
• vârsta peste 65 de ani;
• copiii de 12-17 ani cu patologii severe asociate;

  1. evaluarea antecedentelor personale patologice/medicației pentru afecțiuni cronice, dacă este cazul;
  2. interpretarea rezultatelor de laborator și a rezultatelor imagistice (pentru pacienții care sunt evaluați în centrele de evaluare).

Decizii în urma evaluării:

Antiviralele de administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiții:

– se inițiază la pacienți în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii);
– sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluare corespunzătoare pentru excluderea contraindicațiilor: clinică, biologică, imagistică;
– continuarea monitorizării pacientului de către medicul de familie pe parcursul tratamentului și ulterior până la vindecare.

Antiviralele orale se administrează în regim ambulatoriu doar pe bază de prescripție medicală. În schimb, medicația antivirală cu administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc.

Anticorpii monoclonali pot fi administrați în centrele de evaluare în regim de spitalizare de zi.

Vor fi direcționate la spital prin intermediul serviciului 112 pentru a fi internate următoarele categorii de pacienți:

a) pacienții care prezintă semne de agravare legate de infecția cu SARS-CoV-2, respectiv simptomele menționate la lit. e), sau nu prezintă semne de agravare legate de infecția cu SARSCoV-2, dar au o decompensare a bolii de fond în timpul monitorizării la domiciliu;

b) pacienții care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de COVID-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcții vitale și/sau au sepsis/șoc septic (cu stare critică). Excepție vor face doar cei care vor refuza internarea, refuz exprimat în scris, în pofida informării privind riscurile evolutive;

c) pacienții care nu au manifestări severe determinate de COVID-19, dar care au alte afecțiuni care impun asistență spitalicească din cauza imposibilității acestora de a fi tratați și monitorizați eficient la domiciliu.

Pacienții simptomatici vor fi izolați, în funcție de deciziile luate în urma evaluării la domiciliu/unitatea sanitară care asigură asistența medicală a pacienților cu COVID-19, pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

Foto: Engin_Akyurt / pixabay.com