Judecătorii Curții Constituționale a României au decis astăzi că pensiile speciale pentru primari, votate de către parlamentari, nu sunt constituționale.
Potrivit legii, care a fost inițiată de parlamentari atât de la putere, cât și din opoziție (PSD, UDMR, PNL, PMP), primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene ar fi primit la pensie o indemnizație care se putea cumula cu pensia obținută din sistemul public.
Cuantumul indemnizației s-ar fi acordat în limita a 3 mandate complete și s-ar fi calculat ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată.
La ora actuală salariul minim brut pe țară este de 1.900 de lei. Așadar, în fiecare lună un fost primar ar fi primi, în plus față de pensie, 475 de lei pentru fiecare mandat. Suma maximă acordată ar fi fost de 1.425 de lei pe lună (dacă ar fi avut 3 mandate).
Banii pentru aceste indemnizații urmau să fie suportați de la bugetele locale.
Legea a fost atacată însă la Curtea Constituțională a României de 44 de deputați aparținând Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal (PNL), Uniunii Salvați România (USR), Partidului Mișcarea Populară (PMP) și de 6 deputați neafiliați, precum și de președintele Klaus Iohannis.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: