Pe cine ar vota românii, dacă duminica viitoare ar fi alegeri

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Un sondaj realizat în perioada 2-6 decembrie arată că 51% dintre români cred că ar fi nevoie de partide noi, iar actualele formațiuni politice ar reprezenta mai mult intereselor liderilor.

Potrivit Agerpres.ro, doar 6% dintre respondenți au spus că actualele partide reprezintă mai degrabă interesele alegătorilor, iar 70% spun că reprezintă interesele liderilor. De asemenea, 60,5% dintre români sunt de părere că partidele se pot reforma, 31% nu cred acest lucru, iar 8,5% nu au dat niciun răspuns.

Sondajul mai arată că 41% dintre români s-ar prezenta la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. 35% dintre cei chestionați ar vota cu PNL dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 34% cu PSD, 7,5% cu MP, 6,5% cu ALDE și 5% cu PRM. Sub 5% ar obține UDMR (4%), UNPR (2,5%), PNȚCD (2,5%), M10 (1,5%) și PSRO (1,5%).

Dacă în această listă s-ar găsi și un partid nou înființat susținut de președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș, 41% dintre respondenți și-ar păstra opțiunea de a vota alte formațiuni, în timp ce 35% au răspuns că ar opta pentru acesta. 11% au spus că sunt indeciși, 8% că nu ar mai merge la vot, iar 5% nu au răspuns.

Cel mai important criteriu de a selecta politicieni credibili este în opinia românilor ca aceștia să nu fie corupți (48,5%). În topul acestor criterii se mai află competența (21%), să nu fie urmăriți sau condamnați penal (9%), să aibă declarație de avere corectă (8%), să nu fie în conflict de interese cu afaceri (3,5%), să nu fie traseiști (3%), să nu fie un caz de nepotism (2%), să nu fi plagiat (1,5%), să nu fie colaboratori ai serviciilor
secrete (1%).

Sondajul a fost realizat de Agenția de Rating Politic în perioada 2-6 decembrie, pe un eșantion reprezentativ pentru populația României de 950 de persoane, cu interviuri telefonice și are o eroare de 3,2%.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.