Finlanda, o țară cu aproximativ 5,4 milioane de oameni, ar putea lua decizia ca toți cetățenii adulți să primească garantat câte 800 de euro pe lună de la stat.

Potrivit Institutului de Asigurări de Sociale din Finlanda, această propunere are ca scop să simplifice securitatea socială și să-i încurajeze pe șomeri să accepte locuri de muncă temporare.

Pentru că șomajul a ajuns la un nivel record în Finlanda, prin venitul minim garantat se dorește încurajarea cetățenilor acestei țări să muncească. Mai exact, printr-o astfel de măsură șomerii vor câștiga mai puțini bani decât primesc acum de la stat.

Măsura este susținută de aproape 70% din finlandezi, însă sunt și opinii care spun că ar putea duce la prăbușirea economiei și finanțelor publice.

„Pentru mine, introducerea unui venit minim garantat înseamnă simplificarea sistemului de securitate socială”, a declarat premierul finlandez Juha Sipila.

Dacă ne referim la suprafață, Finlanda este a opta țară din Europa, dar și cea mai rarefiat populată țară a Uniunii Europene. Din punct de vedere politic este republică parlamentară, cu guvernul central la Helsinki și guverne locale în cele 336 de comune. În capitală trăiesc aproximativ 1 milion de locuitori.

FOTO: Jonathan/Flickr (creative commons)

Dacă sunteți de părere că acest articol a fost util și vreți să citiți și altele de acest fel, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews.ro:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.