Patronatele cer ca turismul balnear să fie o prioritate naţională

Băile Herculane FOTO: Haller1962/Wikimedia Commons
Băile Herculane FOTO: Haller1962/Wikimedia Commons

Industria balneară din țară se află într-o situație critică și trebuie să devină o prioritate naţională pentru a fi salvată, atrage atenția preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu.

„La ora actuală, turismul balnear este îngropat, deoarece în afară de restricţiile impuse de pandemie, odată cu majorarea tarifelor la energia electrică şi gaze naturale, cele mai multe centre de tratament balnear riscă să nu îşi mai permită desfăşurarea activităţii”, avertizează Nicu Rădulescu, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

În acest context, OPTBR consideră că sunt necesare o serie de măsuri urgente, printre care și plafonarea tarifelor la energie electrică şi gaze naturale, la nivelul tarifelor medii din anul 2019, pentru societăţile care au ca obiect de activitate şi prestarea serviciilor de tratament balnear.

Totodată, OPTBR solicită, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului şi Parlamentului, sprijin pentru diminuarea impactului negativ cauzat de majorarea fără precedent a tarifelor pentru energia electrică şi gazele naturale.

Mai mult, centrele de tratament balnear ar urma să crească tarifele, pentru a-și acoperi cheltuielile de funcționare, fapt care ar putea determima blocarea accesului beneficiarilor la serviciile de tratament.

„Indexarea preţurilor, aprobată pentru anul 2022 la biletele de tratament balnear distribuite pentru pensionari, este de numai +5,05%, mult sub rata de creştere a tarifelor la utilităţi, în condiţiile în care bugetul alocat cu această destinaţie pentru agenţii economici a rămas la fel ca în anul 2021, diminuat cu un procent de aproximativ 70% faţă de alocarea pentru anul 2020”, mai subliniază Nicu Rădulescu.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.