Păsările arctice au ajuns în România. Ce caută în Oltenia cufundarul cu cioc alb?

Cufundarul cu cioc alb. Foto: Josef Szabo / SOR
Cufundarul cu cioc alb. Foto: Josef Szabo / SOR

O echipă de ornitologi de la Societatea Ornitologică Română a descoperit pentru prima oară în România o specie de pasăre din regiunile arctice: cufundarul cu cioc alb, care își face cuib în zonele cele mai reci ale Rusiei, Canadei și în Alaska, în Statele Unite ale Americii.

Pe lângă cufundarul cu cioc alb, care este o specie de pasăre acvatică, în România a fost descoperit, tot într-o premieră istorică, și pescărușul american.

Cufundarul cu cioc alb petrece sezonul cald în Rusia arctică, Alaska și Canada, dar ajunge și pe coastele estice ale Asiei, în Japonia, Coreea de Sud, Coreea de Nord și China.

Pe timpul sezonului rece, cufundarul migrează către ape mai calde, dar niciodată nu ajunsese în țara noastră, atât de mult spre sud. Majoritatea iernează în apele din nordul Europei, pe coastele Norvegiei, în Marea Nordului și Marea Baltică.

Accidental, exemplare au mai fost observate în Belgia (n.r. – prima observație a fost în 2017), Austria, Belarus, Bulgaria și în alte state europene, potrivit Stirile TVR.

Cufundarul cu cioc alb a ajuns pe râul Olt

Cufundarul nu este o specie cu mulți membri. Efectivul total este de cel mult 32 de mii de exemplare, majoritatea în Canada. Această pasăre cu cioc alb este cea mai mare dintre cufundari.

Pasărea are o lungime ce atinge 90 de centimetri, iar anvergura aripilor poate ajunge și la 150 de centimetri.

O explicație a migrației neobișnuite a acestor păsări poate fi încălzirea globală. Potrivit unui studiu al Universității din Edinburgh, multe păsări încep migrația mai devreme decât obișnuiau să o facă.

József Szabó, membru fondator al Societății Ornitologice Române (SOR), a fost cel care a identificat pe râul Olt primul exemplar din specia cufundar cu cioc alb (Gavia adamsii).

„Eram deja în a treia zi a expediției noastre, ne aflam pe lacul de acumulare Ipotești, imediat la sud de orașul Slatina. Când am ajuns pe lac, prima oară am văzut aglomerări mari de păsări – câteva mii de lișițe, sute de lebede, pescăruși, cormorani și rațe. Eram o echipă de patru oameni pe teren deja de două zile, fiecare știam ce grup de specii trebuie să numărăm. Regula era ca prima oară ne uităm la fiecare stol, după care să începem număratul indivizilor.

La prima scanare a lacului cu lunetele am găsit un cufundar de talia unui cormoran mare, de culoare foarte deschisă, dar pasărea s-a scufundat foarte repede. Le-am zis prietenilor că eu cred că am găsit un cufundar mare, însă nu eram sigur. După ce s-au uitat și ei ne-am hotărât rapid să ne apropiem de pasăre, ceea ce se putea doar dacă mergeam pe dig. Am demarat în trombă pe dig până la poziția cea mai apropiată de punctul unde văzusem pasărea. Acesta se afla la aproximativ 100 de metri de mal, așa că nu a mai fost niciun dubiu că este vorba despre cufundarul cu cioc alb, specie pe care o vedeam în premieră în România”, a povestestit József Szabó.