Republicanii au câștigat controlul asupra Senatului american

Partidul Republican a câștigat alegerile pentru Senat, întărindu-și poziția în ”legislativul” Statelor Unite, în ultimii doi ani de mandat ai democratului Barack Obama.

Partidul Republican a câștigat în Arkansas, Colorado, Iowa, Montana, North Carolina, South Dakota și West Virginia, state controlate până acum de democrați, asigurându-și cel puțin 51 din cele 100 de mandate din Senatul American.

Este pentru prima oară din 2006 când republicanii dețin majoritatea în ”legislativ”. Mai mult de o treime dintre senatori au câștigat un nou mandat. Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell va conduce această Cameră.

Popularitatea în scădere a președintelui Barack Obama i-a costat destul de scump pe democrați, care așteaptă o înfrângere și în alegerile pentru Camera Reprezentanților.

Republicanii sunt majoritari aici încă din 2010, și dețin 233 din cele 435 de mandate.

Partidul Republican, preferat în fața nepopularului Obama

Republicanii nu au mai avut un asemenea avantaj în Cameră din perioada interbelică. Acest lucru îi va complica destul de mult ultimii doi ani la Casa Albă președintelui Barack Obama.

Controlul Senatului le va oferi republicanilor să oprească numirile judecătorilor federali, membrilor cabinetului și a altor înalți demnitari.

În ceea ce privește politica externă, republicanii au militat în alegeri pentru reacții ferme, precum trupe la sol împotriva amenințării jihadiste din Orientul Mijlociu și asistarea militară a Ucrainei, alături de sancțiuni mult mai dure împotriva Rusiei.

Partidul Republican are în agendă și împiedicarea unui acord între Moscova și Teheran, în ceea ce privește controversatul dosar nuclear, dar mai ales oprirea politicii expansioniste a Rusiei lui Vladimir Putin.

Este o înfângere dureroasă pentru Partidul Democrat, după o campanie dură a republicanilor, care le-au cerut votanților să îi ofere un vot de neîncredere lui Barack Obama, comparând alegerile cu un referendum împotriva președintelui american.