“Particula Dumnezeu”, întrezărită la Geneva. Un rezultat sigur vine în șase luni

boson
Bosonul Higgs, așa-numita „particulă Dumnezeu”, a fost prezis de către teorie în urmă cu aproape 50 de ani. De atunci, reprezintă prada cea mai vânată de către cercetătorii care lucrează în domeniul fizicii particulelor elementare. Experimentele efectuate în Statele Unite, la acceleratorul Tevatron, au reușit să stabilească doar unde NU se găsește această particulă.

De astăzi, echipei GreatNews i se alătură Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia). Cătălina va coordona rubrica de știință a site-ului nostru, având, pe lângă pregătirea profesională, o bogată experiență în domeniul popularizării științei. Dânsa este colaborator al site-ului scientia.ro și a scris în mod voluntar numeroase articole în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Ștafeta în cursa de căutare a bosonului a fost preluată de experimentele de la cel mai mare accelerator construit vreodată, LHC de la Geneva. CMS si ATLAS, două experimente de la LHC, au raportat semnale ale existenței acestei particule pe 13 decembrie 2011 într-un seminar care a suscitat mult interes. Mai jos vă relatăm pe scurt despre aceasta descoperire și importanța ei.

Existența bosonului Higgs a fost prezisă în 1964, de către fizicianul scoțian Peter Higgs. Particula este denumită de multe ori și „particula Dumnezeu”, iar găsirea ei ar fi un semnal clar al faptului că oamenii de știință au înțeles procesul care generează masa particulelor elementare. Este corect să denumim  bosonul Higgs „particula Dumnezeu” (și nu „particula LUI Dumnezeu”, așa cum auzim adesea) deoarece este expresia unui mecanism universal  care generează masa tuturor particulelor elementare în cadrul Modelului Standard (al fizicii particulelor elementare). Fără descoperirea lui, Modelul Standard nu se poate considera pe deplin înțeles și confirmat, de aceea interesul este așa de mare. Până la ora actuală bosonul Higgs s-a ascuns extrem de bine.

Vânătoarea bosonului Higgs are loc la acceleratorul Large Hadron Collider (LHC). În urma ciocnirii fasciculelor de protoni care au viteze apropiate de cea a luminii, la LHC, accelerator care are o circumferință de circa 27 km și este situat la circa 100 metri sub pământ, se pot forma bosoni Higgs, care se dezintegrează în alte particule ce sunt ulterior detectate  în cadrul experimentelor ATLAS si CMS.

Pe 13 decembrie 2011, în cadrul unui seminar, cele două experimente au raportat posibile urme  ale bosonului Higgs în datele acumulate în 2011. A fost găsit un semnal al existenței „particulei Dumnezeu” corespunzător la circa 3 sigma. Pentru a avea însă certitudinea descoperirii trebuie să ajungem la cel puțin 5 sigma. Numărul de sigma-uri descrie cât de siguri suntem de existența unui semnal. Cu cât este mai mare acest număr, cu atât mai mult se poate exclude o fluctuație, adică „măsurarea unui semnal” care de fapt nu există.

Masa bosonului – de 130 de ori masa unui proton

Masa bosonului Higgs corespunzătoare semnalului descoperit la Geneva este în jur de 125 GeV (adică de circa 130  de ori masa unui proton).

Cele două experimente, împreună cu alte experimente de la LHC (ALICE si LHCb) vor continua să functioneze și în 2012. Dacă într-adevar semnalul descoperit este cel al „particulei Dumnezeu”, în 6 luni de funcționare a acceleratorului ar trebui să avem o confirmare  a descoperirii și o determinare mai precisă a masei.

2012 va fi su siguranță un an extrem de important pentru cercetători și nu doar pentru ei, deoarece orice nouă descoperire are, mai devreme sau mai târziu, un impact, inclusiv pentru societate.

Mai multe despre eveniment și vești despre această descoperire pe siteul CERNului:

http://public.web.cern.ch/public/


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.