Parlamentarii pregătesc votul obligatoriu. Ce riscă cei care nu merg la urne

„Participarea cetățenilor la vot este obligatorie”, se arată într-un poriect de lege inițiat de parlamentari PSD și UNPR. Legea a trecut tacit în Senat, iar Camera Deputaților, for decizional, urmează să voteze dacă votul va fi obligatoriu.

De asemenea, cei care nu s-ar prezenta la vot ar urma să plătească și o amendă de 1.000 de lei.

„Am diminua la maximum cumpărarea voturilor de care se vorbeşte aproape în fiecare campanie electorală. Nimeni nu şi-ar mai permite să se ducă să dea ceva la o populaţie atât de numeroasă care ar veni la vot. Întotdeauna, omul este sensibilizat de o anumită amendă contravenţională. De ce să o dea când poate să se ducă”, a declarat deputatul PSD Ioan Munteanu, pentru Digi24.

Aceeași lege cere ca pe buletinele de vot să apară și sintagma „niciunul dintre candidați nu corespunde”, pentru cei votanții care cred că nu au pe cine pune ștampila. Dacă 50% plus unul dintre alegători bun ștampila pe acest patrulater, se organizează un nou tur de scrutin.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Povestea fraților care filmează sălbăticia din pădurile Bucovinei
Schimbare importantă pe ultimele plaje virgine de pe litoralul românesc
Povestea bunicului Lazăr, meșterul care repară morile de apă din vremea lui Mihai Viteazu

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.