Povestea bunicului Lazăr, meșterul care repară morile de apă din vremea lui Mihai Viteazu

Moară de apă, Bologa FOTO: Andrea Polereczky/Wikipedia Commons
Moară de apă, Bologa FOTO: Andrea Polereczky/Wikipedia Commons

Taica Lazăr, în vârstă de 88 de ani, este cel care are grijă de cel mai mare parc de mori de apă din Sud-Estul Europei, de la Rudăria, acolo unde sunt 22 de astfel de construcții.

Repară mori de apă de pe vremea celui de-Al Doilea Război Mondial, iar despre unele spune că-s vechi de pe vremea lui Mihai Viteazul.

„Prima dată am fost cu bunicii mei și am făcut moara. C-o căzut stânca de aici, de sus și o căzut pe ea și a făcut-o praf. Și atunci am făcut-o din nou. În 1955 o venit iar o apă mare, iar o luat-o de tot. Am făcut-o din nou. Și iazul și moara. Și acum, în 2015 ne-o luat-o de tot”, a povestit bunicul Lazăr, la Digi 24, în emisiunea „Jurnal pentru copii”.

Meseria spune că a învățat-o de la bunici, din clasele primare. Morile au și nume: Frizoanea, Popascu sau Viloanea. Însă moara de apă specială este „Îndărătnica dintre râuri”. Aceasta are o roată care funcționează în sensul invers al acelor de ceasornic și era un loc preferat de întâlnire pentru înțelepții satului.

Tot la această moară se spune că veneau și vrăjitoarele pentru descântece.

„Aceste mori se folosesc de pe la 1772. Când a fost amintită prima moară. Totul s-a dezvoltat s-au ajuns la 52, apoi după inundațiile din 1950 au rămas 40 și ceva”, a povestit administratorul public al parcului, Mihai Otiman.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.