Parlamentarii au rămas fără pensii speciale. Iohannis a promulgat legea

FOTO: Gov.ro
Parlamentul României. FOTO: Gov.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care parlamentarii rămân fără pensii speciale. Cu 357 de voturi ”pentru”, singurele abțineri venind de la UDMR, care a acuzat manevre populiste, parlamentarii și-au eliminat pensiile speciale în urmă cu două săptămâni.

O șansă pentru a rămâne cu pensiile speciale foștii parlamentari o aveau la Curtea Constituțională.

Asociația Foștilor Parlamentari a înaintat o petiției Avocatului Poporului în care cerea sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate.

„Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri (n.r. 22 februarie 2021). Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate”, a declarat Renate Weber, Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a precizat că a primit petiția Asociației Foștilor Parlamentari în care i se cerea să conteste la Curte legea care elimină indemnizația pentru limita de vârstă a parlamentarilor.

Potrivit petiției, Asociația Foștilor Parlamentari susținea că este „discriminatoriu” ca cei care aplică legea, cum ar fi magistrații, să primească pensie specială, iar parlamentarii, cei care „crează legea” să nu primească o indemnizație pentru limită de vârstă.

„Știați că în România există o Asociație a Foștilor Parlamentari? Recunosc că, până mai ieri, eu habar nu aveam. Asta până când nu mi-a fost transmisă o petiție asumată de această Asociație, adresată Avocatului Poporului. Ce așteaptă acești foști parlamentari de la Avocatul Poporului? Nu e greu de ghicit: să atace la Curtea Constituțională a României (CCR), legea adoptată săptămâna trecută de Parlament, de eliminare a pensiilor ”de parlamentar”, scrie Mihai Goțiu, fost parlamentar USR.

Potrivit lui Goțiu, Asociația ar fi fost înființată în 2009 de foști parlamentari FSN, PSD, PNL, PRM și PC.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.