Parlamentarii au decis: Moare Iorgu, jos Arșinel! Trăiască pensia și vânătorii! Prostule!

Zilele acestea, paralementarii au luat trei decizii care au stârnit numeroase reacții negative printre români.

Prima decizie. Mai puțină iarbă, mai puțini bodyguarzi, pentru Mioara! Astăzi, începând cu ora 9:00, în fața Parlamentului, sute de ciobani îmbrăcați cu cojoace tradiționale, înarmați cu clopote și talăngi, au venit să protesteze în Parcul Izvor din Capitală, în fața Casei Poporului. Aceștia protestează împotriva noilor reglementări intrate în vigoare în „Legea vănătorii și fondului cinegetic”.

Una dintre prevederi spune că se interzice pășunatul domestic în perioada 6 decembrie – 24 aprilie, pe terenurile pe care le dețin crescătorii de animale, însă permite accesul vânătorilor pe aceste parcele private.

Un alt articol stabilește și câți câini trebuie să aibă ciobanii la stână. Mai exact, la șes la stână e voie doar cu un câine, la deal sunt permiși doi, iar turmele de la munte pot fi păzite de cel mult trei câini. Cine încalcă legea riscă amenzi de până la 1.500 de lei.

„Cum să păzezesc eu 500 de oi cu trei câini. O să-l pun pe Iorgu să behăie când vine controlul sau poate vin ei să-l omoare. Îl aduc la Parlament”, a declarat un cioban, referindu-se la unul dintre câinii săi de la stână.

Senatoarea Cristian Anghel a ieșit în stradă printre protestatari pentru a-i întreba care sunt revendicărilor, însă după câteva schimburi de replici cu ciobanii, a răbufnit către unul dintre ei: „Eu sunt legiuitorul, prostule!”.

Ciobanii spun că vor protesta până le vor fi îndeplinite revendicările.

A doua decizie. În calitate de parlamentar, votez să primesc o pensie specială! Între timp, cât ciobanii prostestau și se îmbrânceau cu jandarmii în fața Parlamentului, senatorii și deputații au adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari. Acest lucru s-a întâmplat deși Klaus Iohannis a respins acest act legislativ și a stârnit nenumărate reacții negative printre români.

Potrivit Constituției, președintele Iohannis nu mai poate respinge și a doua oară legea și este obligat să o semneze. A doua variantă ar fi să o conteste la Curtea Constituțională.

Legea spune că parlamentarii vor primi o pensie specială calculată în funcție de numărul de mandate încheiate, în limita a cel mult trei. Astfel, un parlamentar cu un mandat va primi o pensie specială suplimentară de aproximativ 1.550 de lei, unul cu două mandate – 3.100 de lei, iar unul cu trei mandate – 4.500 de lei.

În schimb, parlamentarii au respins în plen amendamentul adus proiectului legii bugetului de stat prin care se alocau 5 milioane de lei pentru Ministerul Culturii pentru a achiziționa „Cumințenia pământului”, a lui Brâncuși.

„Conform legii, în cazul bunurilor de patrimoniu, clasa tezaur, Ministerul Culturii își poate exercita dreptul de preemptiune. (…) Actualmente, pentru dreptul de preempțiune, Ministerul are zero lei”, explicase ministrul Vlad Alexandrescu sâmbătă la ședinta comisiilor de buget-finanțe, potrivit hotnews.ro.

A treia decizie. N-am știut ce se votează! Senatorii au votat ieri și legea prin care se interzice reclama explicită la medicamente pe televiziuni și radio. De asemenea, a fost interzisă total publicitatea la medicamente care se eliberează cu rețetă. Reglementarea legislativă lovește și în farmaciile care își făceau reclamă la TV și radio.

Senatorii au decis să fie interzise spoturile „care indică ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau un etalon pentru celalalte farmacii”. Legea ar putea lovi puternic și în industria media. Statisticile arată că industria farmaceutică a fost în 2014 principalul investitor în publicitatea din România și ar face ca instituțiile media să înregistreze un minus de 15 – 20% din câștigurile din publicitate.

Potrivit unor surse Hotnews, în plenul Senatului, atunci când s-a votat legea, s-ar fi produs o confuzie. În momentul în care senatorilor li s-a cerut să voteze modificarea legilor audiovizualului și publicității, senatorii nu ar mai fi știu clar ce votează. „Așa se explică. Asta, dacă nu cumva a fost vreo conspirație de care nu știu eu!”, a declarat un parlamentar, pentru jurnaliștii de la Hotnews.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.