Panouri solare menite să salveze vieți pe DN1, furate după mai puțin de o săptămână

Foto: Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov (Facebook)

Patru dintre panourile solare montate pentru a alimenta pe timpul nopții stâlpi de iluminare de pe DN1, meniți să reducă riscul de accidente, au fost furate după numai o săptămână.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov a făcut apel la cetățeni pe pagina sa de Facebook.

„Din păcate ansamblurile de iluminare a insulelor de calmare de pe #DN1 nu au rezistat nici o săptămână. S-au furat modulele de alimentare (compuse din baterii și panouri solare) de pe 4 astfel de insule între Brașov și limita cu județul Sibiu”, a anunțat DRDP Brașov.

„DRDP Brașov a depus plângere penală în acest caz dar autorii vor fi foarte greu de identificat. Tocmai din acest motiv vă rugăm să ne ajutați cu orice fel de #informație despre ce s-a întâmplat sau cine ar fi putut să comită fapta. Semnalizarea din zona insulelor de calmare este un element important de siguranța circulației iar deteriorarea ei poate duce la pierderea de vieți omenești”, au mai transmis autoritățile.

Pe 20 ianuarie, DRDP Brașov a publicat un film pe YouTube în care se poate vedea cum funcționează acești stâlpi care au un joc de lumini pe timp de noapte.

„28 de #intersecții și insule de calmare vor deveni mai sigure prin montarea unor stâlpișori iluminați care măresc vizibilitatea obstacolelor pe timp de noapte. Programul se va aplica, într-o primă fază, pe DN1, DN14, DN12, DN13A și DN12A. Vă reamintim că insulele de calmare sunt proiectate în așa fel încât să oblige conducătorii auto să reducă #viteza la intrarea în localități sau în apropierea intersecțiilor prin inducerea unei senzații de disconfort”, anunța DRDP Brașov la acea dată.