
Universitatea Oxford a început un studiu prin care dorește să stabilească dacă o combinație de două doze de vaccinuri diferite la același pacient rămâne eficientă pentru proteja împotriva coronavirusului.
Vor fi implicați în această cercetare 820 de voluntari în vârstă de peste 50 de ani și se va concentra pe combinarea celor două vaccinuri care sunt administrate în Marea Britanie – Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Oxford.
„Dacă arătăm că aceste vaccinuri pot fi utilizate combinat, va creşte considerabil flexibilitatea distribuirii lor”, a subliniat profesorul Matthew Snape, cercetătorul la Oxford însărcinat cu aceste teste, potrivit unui un comunicat citat de AFP.
Studiul va evalua și eficiența protecției în funcție de distanța în timp dintre cele două infecții administrate. Vor fi administrate vaccinuri la un interval de patru săptămâni și de 12 săptămâni.
Datele unui studiu prezentate astăzi arată că o doză de vaccin Pfizer/BioNTech oferă o protecție de aproximativ 90%. Aceasta se declanșează abia la 14 zile de la vaccinare și crește până în ziua 21.
Prof. Paul Hunter și dr. Julii Brainard de la University of East Anglia (UK) spun că datele colectate arată o protecție ridicată chiar înainte ca cea de-a doua doză să fie administrată la 21 de zile, dar eficacitatea primei injecții era încă aproape zero până la aproximativ 14 zile după vaccinare, dar după ziua 14 imunitatea a crescut treptat zi de zi până la aproximativ 90% în ziua 21.
Rezultatele britanicilor, care au luat decizia de a amâna a doua doză a vaccinului Pfizer pentru a injecta mai mulți oameni cu prima doză, contrazic un studiu anterior tot din Israel, care arăta că o singură doză poate să nu ofere o protecție adecvată.