„Orașul meu e bombardat, iar mama mea din Rusia nu mă crede”

Oleksandra și cei patru căței pe care i-a salvat de pe stradă se adăpostesc în baia unui apartament dintr-un bloc al Harkovului, unul dintre cele mai afectate orașe din Ucraina de bombardamentele rușilor.

„Când am auzit prima explozie, am fugit repede din casă să-mi iau câinii. Oamenii erau panicați, și-au abandonat mașinile. Eram foarte speriată”, a povestit Oleksandra, pentru BBC.

Cel mai des, tânăra în vârstă de 25 de ani a vorbit cu mama ei, care trăiește în Moscova. Însă aceasta nu reușește să o convingă pe mama ei că se află în mare pericol, că orașul în care trăiește este bombardat și distrus în mare parte. Chiar dacă i-a trimis și filmări făcute de ea.

„N-am vrut să-i sperii pe părinții mei, dar am început să le spun direct că sunt uciși civili și copii. Chiar dacă am văzut că-și fac griji pentru mine, au început să-mi spună că se întâmplă doar accidental, că armata rusă nu țintește civili. Ucrainenii își ucid proprii oameni”, mai spune Oleksandra.

Oleksandra spune că mama ei repetă ce a văzut la televiziunile stat din Rusia. „E înspăimântător că mama mea îmi spune exact ce se relatează la televiziunile din Rusia. Le spală creierul oamenilor. Iar oamenii îi cred”, mai spune Oleksandra.

O situație asemănătoare este și în familia lui Mykhailo, care a fugit din Ucraina alături de soția sa, fiica lor de 6 ani și un nou-născut. Au ajuns în Ungaria, și-a lăsat soția și copiii acolo în siguranță și s-a întors să-și apere țara. A fost șocat când a vorbit cu tatăl său, care lucrează la o mănăstire din Rusia, de lângă Nizhny Novgorod, și i-a spus că nu e adevărat, „nu există niciun război” și, de fapt, „rușii eliberează Ucraina de naziști”, potrivit BBC. Adică exact retorica falsă a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a decis invadare Ucrainei.

Din puținele instituții de presă din Rusia mai libere, foarte multe s-au închis în ultimele zile la presiunea autorităților de la Kremlin.

Vă recomandăm și:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.