Orașul în care au crescut cel mai mult prețurile la apartamente

FOTO: LoiRo17/Pixabay.com
FOTO: LoiRo17/Pixabay.com

Prețurile la apartamente au crescut cu 6,2% în noiembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Vânzătorii cer până la 1.242 de euro pe metru pătrat util, potrivit unui studiu al platformei imobiliare.ro.

„Potrivit indicelui imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele scoase la vânzare în întreaga ţară s-a majorat cu 1,1% în noiembrie 2018, ajungând la 1.242 de euro pe metru pătrat util, faţă de 1.228 de euro pe metru pătrat util la finele lunii precedente”, transmit reprezentații imobiliare.ro.

Cum a evoluat piața imobiliară în marile orașe? În Capitală, prețurile au crescut în noiembrie cu 1,1% și au ajuns la 1.329 de euro pe metru pătrat util. Studiul arată că în comparație cu perioada similară a anului trecut, când aşteptările proprietarilor se situau la o medie de 1.271 euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 4,6% mai mare.

De asemenea, prețurile locuințelor vechi au crescut cu 0,5%, iar cele din ansamblurile rezidențiale noi cu 1,7%.

Cele mai mari creșteri de prețuri au fost în Brașov. Este vorba despre o mărire a prețurilor cu 2,4%. „Comparativ cu perioada similară a anului precedent, când ajungeau la 1.000 de euro pe metru pătrat util, nivelul actual al pretenţiilor vânzătorilor este cu 8,1% mai ridicat – Braşovul fiind, astfel, oraşul cu cea mai mare diferenţă de preţ la 12 luni dintre centrele regionale analizate”, concluzionează reprezentanții imobiliare.ro.

În Cluj-Napoca prețurile s-au majorat cu 1,4%, de la 1.535 la 1.556 de euro pe metru pătrat util, iar în Timișoara au crescut cu doar 0,1%, de la 1.211 la 1.212 euro pe metru pătrat util.

Sunt și două orașe în care prețurile au scăzut. În Constanța, apartamentele sunt mai ieftine cu 0,3%. De asemenea, în Iași se pot cumpăra apartamente mai ieftine. „Aşteptările vânzătorilor s-au diminuat, însă, mai substanţial în acest caz (Iași n.r.), anume cu 3,1%, de la 1.040 la 1.008 euro pe metru pătrat util.

Faţă de perioada similară a anului trecut, când se situa la 970 de euro pe metru pătrat util, nivelul actual al preţurilor este cu doar 3,9% mai mare – Iaşiul fiind, astfel, oraşul cu cea mai mică diferenţă de preţ la 12 luni”, se arată în analiza imobiliare.ro.

FOTO: LoiRo17/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.