Orașul construit din 72.000 de tone de diamante

Nördlingen
Foto: Wolkenkratzer / Wikimedia Commons

Acest oraș uimitor se află în craterul unui asteroid care a lovit Pământul în urmă cu 15 milioane de ani.

Orașul Nördlingen, din sudul Germaniei, are o poveste foarte interesantă.

„În urmă cu 15 milioane de ani, un asteroid uriaș a lovit această regiune. Coincidența face că avea același diametru precum centrul vechi al orașului Nördlingen, adică un kilometru. S-a lovit de Pământ cu o viteză incredibilă, de 70.000 de km/h. Din cauza energiei foarte mari s-a format un crater cu un diametru de 25 de kilometri”, a povestit geologul Gisela Pösges, de la Geoparcul Ries, pentru BBC.

Impactul asteroidului cu Pământul a creat un tip de rocă neobișnuită numită suevit.

Presiunea și căldura imensă au creat tone de mici diamante care se regăsesc în această rocă.

Suevitul este o rocă a cărui proces de formare a fost descoperit abia în anul 1960, potrivit Wikipedia. Roca face parte din grupa impactite la care structura porfirică (sticloasă) ia naștere prin topirea rocii inițiale, la temperatura și presiunea ridicată produsă de impactul cu un meteorit. Denumirea de „suevit” provine de la locul unde a fost descoperit (Nördlinger Ries în Schwaben), a cărui denumire în limba latină este „Suevia”.

Acum, aproximativ 72.000 de tone de diamante sunt ascunse în clădirile din Nördlingen, care au fost construite cu roca din zona de impact a meteoritului. Din acest motiv, unele fațade ale clădirilor au o strălucire foarte frumoasă.

Însă bucățile de diamant sunt mult prea mici pentru a-i interesa pe căutătorii de comori.

„Deoarece presiunea care a dus la crearea diamantelor a fost de foarte scurtă durată, diamantele sunt super-mici. Ele sunt extrem de valoroase din punct de vedere științific, dar nu pot fi de interes economic. Nu merită (din punct de vedere economic – n.r.) ca ele să fie extrase”, a mai explicat Gisela Pösges pentru sursa citată.

Foto: Wolkenkratzer / Wikimedia Commons

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.