Operație în premieră mondială realizată în România

Foto: Pixabay

O echipă de medici a reușit o operație în premieră mondială, la o clinică din Sibiu. O handbalistă care suferea de o malformație congenitală a primit șansa de a-și continua cariera sportivă.

Intervenția medicilor a fost una endoscopică, minim invazivă, iar jucătoarea de handbal din Vâlcea, în vârstă de 21 de ani, a scăpat de malformațiile congenitale complexe.

Chirurgul Victor Costache a declarat că pacienta a fost externată și chiar și-a reluat antrenamentele.

”Fata şi-a reînceput antrenamentele şi sper să ajungă în echipa naţională, dacă a ajuns la 21 de ani să joace în cupele europene şi în Liga întâi cu o malformaţie cardiacă complexă, acum, după ce i-am reparat inima, sper să joace bine. În loc să-i deschidem sternul fetei, cum se face peste tot în lume, i-am făcut o mică incizie video asistată, sub sân, de patru centimetri, care îi permite acum să facă orice”, a declarat Victor Costache, citat de Știrile TVR.

Dacă medicii i-ar fi tăiat sternul fetei pentru a o opera clasic, aceasta ar fi fost nevoită să îşi înceteze cariera sportivă.

”Am operat-o acum două săptămâni şi ceva. A fost externată. A venit la control. Ne-am asigurat că totul este bine”, a mai spus chirurgul.