Omul și leul, uniți într-o îmbrățișare de necrezut. Fabuloasa prietenie dintre un tânăr și o felină

sirga
Leoaica Sirga și Valentin Gruener. Foto: Captură YouTube

În 2012, Valentin Gruener a salvat un pui de leu și l-a crescut într-un parc natural din Botswana. Acesta a fost începutul unei prietenii extraordinare. Acum, de fiecare dată când cei doi se întâlnesc, tânăra leoiacă sare în brațele lui Gruener și se gudură pe lângă el, relatează BBC.

„De când a apărut leul, adică de 3 ani, nu am mai părăsit tabăra cu adevărat. Uneori mă duc o noapte în oraș ca să îmi organizez diferite lucruri, însă în rest am fost aici, cu leul”, povestește Gruener.

Sirga este o femelă pe care a salvat-o dintr-un țarc făcut de un fermier care se săturase să împuște animalele sălbatice care îi atacau vitele. „Leii omorâseră ceilalți 2 – 3 pui din cușcă, iar mama sa o abandonase. Era foarte mică, poate avea 10 zile”, își amintește el.

Fermierul Willy de Graaf l-a rugat pe Gruener să încerce să o salveze și să o ducă într-un parc natural finanțat de Graaf. Astfel, Gruener a devenit un fel de „mamă adoptivă” pentru felină, îngrijind-o și hrănind-o de când era mică.

Acum, leoaica este mult mai mare, însă de fiecare dată când Gruener deschide poarta gardului care împrejmuiește parcul, ea aleargă veselă spre el, îi sare în brațe și își pune labele în jurul gâtului său.

„Asta se întâmplă de fiecare dată când deschid ușa. Este un lucru uimitor, de fiecare dată când se petrece. Însă cred că are logică. În momentul de față, nu are alți lei alături de ea în țarc și cred că, pentru ea, e ca și cum fac parte din specia ei. Așa că sunt singurul prieten pe care îl are. Leii sunt feline sociale, deci este mereu fericită să mă vadă”, arată Gruener.

Devotament: „Ea va fi prioritatea mea”

Cei doi prieteni își petrec timpul tolăniți pe sub copaci, jucându-se sau mergând la vânătoare. „Nu cred că este nevoie să învățăm un leu să vâneze. Au acest instinct, precum o pisică domestică sau chiar precum un câine. Orice pisică va prinde o pasăre sau un șoarece. Leul va prinde o antilopă când va fi suficient de mare”, spune tânărul.

„În prezent, îi dau ocazia să vâneze cam de 3 ori pe săptămână. Fiecare plimbare durează 5 ore, uneori până la 9 ore. Într-un fel, vânăm împreună, iar eu o ajut uneori, încerc să îi arăt cum să omoare prada mai degrabă decât cum să o prindă”, continuă el.

După ce Sirga a prins prima sa pradă, Gruener nu a fost sigur dacă va mai fi în siguranță în apropierea leoaicei. Însă ea „l-a lăsat să intre” în țarc. Willy de Graaf i-a oferit 500 de hectare leoaicei, creând un „parc în miniatură” pentru ea.

Sirga nu va fi eliberată în sălbăticie. Nu pentru că nu ar supraviețui, ci pentru că și-a pierdut teama de oameni, ceea ce i-ar putea pune viața în pericol. În parc, Sirga poate trăi ca o leoiacă liberă și va fi în același timp în siguranță. „Ăsta e planul pentru viitorul ei”, spune tânărul Gruener, care a amânat să își susțină teza de doctorat pentru a avea grijă de Sirga.

„Dacă va avea un țarc mai spațios și un leu care să îi fie tovarăș, sunt sigur că aș putea să plec pentru perioade mai lungi de timp ca să îmi termin studiile. Însă atâta timp cât simt că vreau să îi fac viața mai ușoară, ea va fi prioritatea mea. Nu cred că se vor schimba multe între mine și ea”, mai crede el.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Prizonieră într-o Românie crudă. Când pumnul e lege de căpătâi
Eclipsa parțială de Soare din 20 martie. Ce vom putea vedea din România
Cel mai pustiu județ pe Facebook

output_Odsky7

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.