Ochii sunt oglinda sufletului. Oamenii de știință susțin că zicala ar putea fi adevărată

Foto: LoganArt / pixabay.com

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, arătând emoții adânci pe care am vrea să le ascundem. Cu toate că știința modernă exclude existența sufletului, cercetătorii sugerează că vechea zicală ar putea ascunde un sâmbure de adevăr.

Într-un articol publicat pe BBC, neuro-cercetătorul Mo Costandi scrie despre legătura dintre ochi și activitatea cerebrală, dar și de cum influențează ei activarea memoriei și procesul de luare a deciziilor.

Ochii noștri se mișcă mereu, iar dacă unele mișcări sunt conștiente, altele sunt ghidate de subconștient. Când citim, de exemplu, facem o serie de mișcări rapide ale ochilor numite sacade. Acestea fixează, succesiv, cuvintele. Când intrăm într-o cameră și privim în jur folosim același proces.

Există și mișcări mici, involuntare ale ochilor, pe care le facem când mergem, pentru a compensa mișcarea capului și a stabiliza perspectiva pe care o asupra lumii. Cercetătorii cred că este tot mai evidentă o legătură între mișcările ochilor și procesul de gândire.

O echipă de oameni de știință a publicat anul trecut un studiu în care susținea că dilatarea pupilelor este în relație directă cu nesiguranța în timpul procesului de luare a deciziilor. Dacă o persoană e mai puțin sigură de ce vrea să facă, pupilele sale se vor dilata. Cercetătorii au reușit să prezică, știind acest lucru, când o persoană precaută, obișnuită să spună ”nu” este pe cale să spună ”da”.

Observarea ochilor poate ghici chiar și gândurile. Tobias Loetscher și colegii săi de la Universitatea din Zurich, în Elveția, au recrutat 12 voluntari și le-au urmărit mișcările ochilor în timp ce priveau o listă de 40 de numere.

Ei au descoperit că direcția și mărimea mișcărilor ochilor pot fi folosite pentru a prezice dacă numărul pe care urmau să îl spună e mai mare sau mai mic decât precedentul. Fiecare voluntar și-a mișcat ochii în sus și la dreapta înainte să spună un număr mare, în timp ce un număr mai mic e asociat cu privirea în jos și la stânga.

Un alt studiu, realizat în Suedia în 2013, arată că mișcările ochilor ajută la activarea memoriei, în timp ce altul, publicat recent în Anglia, susține că observarea mișcărilor ochilor poate fi exploatată pentru a infulența unele decizii morale.

”Ochii sunt ca o oglindă a procesului nostru de gândire. Pur și simplu nu ne dăm seama cât de multe informații oferim cu ajutorul lor”, spune neuro-cercetătorul Daniel Richardson de la University College London. ”Ochii pot spune lucruri despre noi pe care vrem să le ținem ascunse”, a adăugat acesta.

Foto: LoganArt / pixabay.com

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în construcții și industrie pentru români în străinătate
Reduceri incredibile la tablete și huse la eMag
Un elev român a inventat un robot care rezolvă cubul Rubik