O pasăre americană rară a fost observată în premieră în România

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus din Târgu Mureş a anunţat, miercuri, că în timpul taberei de inelare organizată pe Grindul Chituc, pe coasta Mării Negre, specialiştii ornitologi au observat un sturz cu creastă galbenă, o premieră în România, exemplarul fiind capturat şi inelat.

„Sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla) este o silvie neoarctică care cuibăreşte în pădurile de foioase din Statele Unite şi Canada şi iernează în pădurile tropicale şi subtropicale din Caraibe, Mexic şi America Centrală.

Este observat extrem de rar în Europa de Vest, cele mai multe observaţii provenind din Insulele Azore şi Islanda. Aceste păsări sunt probabil împinse spre Europa de vânturi şi furtuni puternice din perioada migraţiei.

Cu toate acestea, am capturat, în 17 octombrie, un sturz cu creastă galbenă în tabăra noastră de inelare de pe Grindul Chituc. Aceasta este prima observare a acestei specii în România şi a treia observaţie de pe continentul european”, a arătat Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus, într-un comunicat de presă.

De asemenea, pe lângă acest exemplar de sturz american cu creastă galbenă, marţi a fost prinsă în cadrul taberei de pe Grindul Chituc şi o raritate asiatică: un măcăleandru albastru (Tarsiger cyanurus), doar al şaselea inelat în tabără.

Cu cele 1.106 păsări marcate cu inele pe 17 octombrie, a arătat Grupul Milvus, s-a stabilit un nou record zilnic pentru tabăra de cercetare pe care o organizează de zece ani.

„Conform calculelor noastre, există şanse foarte mari ca recordul anual de păsări inelate să fie, de asemenea, depăşit în următoarele trei săptămâni”, a mai arătat Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.