O nouă profesie apare în România. Cu ce se ocupă un etolog

FOTO: Hermann/Pixabay.com
FOTO: Hermann/Pixabay.com

Parlamentarii Rodica Covaciu (senator neafiliat) și Petru Movilă (deputat PMP) au depus la Senat un proiect care reglementează profesia etolog în România.

„În condițiile prezentei legi, profesia de etolog se exercită, pe teritoriul României, în ariile naturale protejate (parcuri naturale, parcuri naționale, rezervații naturale etc.), în instituții care gestionează ariile naturale protejate, în instituții care au ca obiect de activitate protecția și conservarea mediului, universități și institute de cercetare, cu scopul susținerii activităților din domeniul comportamentului animalelor în raport cu mediul lor de viață, respectiv cu omul și societatea umană”, scrie în proiectul de lege.

Potrivit proiectului de lege, autorizația de liberă practică se acordă de Ministerul Mediului sau, după caz, de Colegiul Psihologilor. „Nu poate exercita profesia de etolog persoana căreia i s-a aplicat pedeapsa interdicției de a exercita profesia de etolog, prin hotărâre judecătorească sau ca măsură disciplinară, pe o perioadă determinată. Exercitarea profesiei de etolog este incompatibilă cu orice acțiune de natură a aduce atingere demnității sale profesionale sau bunelor moravuri, conform Codului de etică și deontologie din domeniu. Pe perioada stării de incompatibilitate se suspendă dreptul de exercitare a profesiei”, mai scrie în propunerea legislativă.

Potrivit proiectului, „etologul este absolventul de studii universitare din domeniul biologiei ori psihologiei (sistemul universitar din Marea Britanie, ori din alte țări membre ale Uniunii Europene, care oferă posibilitatea studierii deopotrivă a psihologiei comportamentale umane, cât și comportamentul animalelor)”.

Etologia studiază comportamentul animalelor sau oamenilor și interacțiunea acestora cu mediul lor, atât la nivel individual, cât și populațional.

În etologia animală, studiile pot avea loc în mediul natural, în mediul artificial (când este vorba de specii domestice) sau în captivitate (acvarii, paludarii, terarii, parcuri, cuști…). Bazele acestei ramuri au fost puse în 1966 de zoologii austrieci Karl von Frisch și Konrad Lorenz și colegul lor olandez Nikolaas Tinbergen.

În etologia umană, studiile pot avea loc în diferite medii (grădinițe, școli, cămine, spitale, taberi, administrații, întreprinderi, locuri publice, transportul în comun ș.a.m.d.). Bazele acestei ramuri au fost puse tot în 1966 de psihiatrul austriac Bruno Bettelheim, pedagogul scoțian Alexander Sutherland Neill și psihiatrul francez Boris Cyrulnik.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.