O mega-companie austriacă este acuzată de defrișări ilegale în România

După o investigație de doi ani, s-a descoperit că firma Holzindustrie Schweighofer se află în spatele distrugerii ultimelor păduri virgine din România.

Compania Holzindustrie Schweighofer alimentează cu lemn numeroase magazine de bricolaj din Europa. Firma este acuzată de organizația non-profit Environmental Investigation Agency US (EIA), că a efectuat defrișări ilegale în România.

ONG-ul precizează că deține înregistrări audio cu reprezentanții companiei austrice cărora li se oferă lemn tăiat ilegal și înregistrări video cu bușteni nemarcați aduși în depozitele Holzindustrie Schweiighofer din România.

Compania din Austria este cel mai mare procesator de lemn din România, prelucrând aproape jumătate din producția anuală.

Pădurile vaste și oarecum intacte ale României, care găzduiesc urși, bizoni și râși, au pierdut peste 280.000 de hectare împădurite în ultimul deceniu, majoritatea fiind defrișate ilegal.

Jumătate din tăierile de lemne din România se fac ilegal, potrivit estimărilor oficiale. ONG-urile susțin că în majoritatea cazurilor de defrișări ilegale, lemnul ajungea în cele din urmă la firma Schweighofer.

Austriecii au negat, pentru The Guardian, implicarea în scandal. Compania susține că nu a acceptat niciodată lemn ilegal și a negat faptul că bușteni nemarcați au pătruns în depozitele lor.

Totuși, reprezentanții EIA, care s-au dat drept investitori străini dispuși să taie mai mulți copaci decât era stipulat în permis, le-au propus austriecilor să cumpere bușteni nemarcați, iar aceștia au acceptat, în mai multe discuții, afacerea ilegală.

Organizația non-guvernamentală a obținut înregistrările fiscale din România ale companiei și a aflat că în 2014, Schweighofer a cumpărat de peste o mie de furnizori diferiți. Compania are cinci puncte importante de lucru în România.

Potrivit EIA, un camion cu bușteni nemarcați a fost urmărit până la intrarea într-un depozit al Schweighofer, iar lemnul a fost apoi încărcat într-un tren. Marcajele sunt singura modalitate de a afla dacă un buștean provine dintr-o sursă legală. Reglementările din România impun ca buștenii să aibă peste 20 de centimetri în diametru.

„În timp ce întreaga lume închide ușa comerțului ilegal de lemn, unul dintre cei mai puternici și malefici actori acționează direct în inima Europei, devastând ultimele ei păduri virgine”, a declarat Alexander von Bismark, director executiv al EIA US.

Compania austriacă alimentează cu lemn numeroase firme de bricolaj din Europa, în România, Austria, Italia, Cehia și Franța. Printre acest companii se numără și Enel, care a virat 9,9 milioane de euro în conturile Schweighofer în 2014, dar și lanțul de supermarket Spar, care a cumpărat lemn de 3,3 milioane de euro anul trecut.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: