O familie dintr-un sat minunat din România a invitat 50 de necunoscuți la masă, pe Facebook

biserica lui cujbă poiana cu cetate
Biserica lui Cujbă din satul Poiana cu Cetate. Foto: Cosmo28 (Wikimedia Commons)

O familie din satul Poiana cu Cetate din județul Iaşi a chemat 50 de necunoscuţi la masă, pe Facebook. În acest fel, oamenii au vrut să promoveze localitatea și turismul în zonă, relatează digi24.ro.

Gazda, Ana Maria Condurache, s-a mutat din Iași în satul Poiana cu Cetate în urmă cu 5 ani, alături de soțul său și de cei doi copii. De atunci, încearcă să promoveze frumuseţile locului. Aşa i-a venit ideea să invite zeci de oameni la masă, pe rețeaua de socializare Facebook.

„Aer liber, curat. Toată lumea să se bucure, să mai lase tabletele. Să trecem la jocurile copilăriei care erau odată. Să socializăm în vechiul stil”, a explicat Ana Maria pentru postul de televizune.

Invitații au luat masa în curte și au fost serviţi cu fasole la ceaun și turtă pe plită, iar copiii s-au jucat în mica fermă cu porci, raţe, păuni şi capre.

Locul este destul de puțin cunoscut de ieşeni, însă este încărcat de istorie. Musafirii au avut ocazia să vadă şi un schit vechi din anul 1609.

Obiective turistice în Poiana cu Cetate

Satul Poiana cu Cetate se află la numai 20 de kilometri de Iași, în comuna Grajduri. Potrivit ultimului recensământ, cel din 2011, satul are o populaţie de doar 341 de locuitori.

Patru obiective din comuna Grajduri sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local.

Unul este un sit arheologic aflat la „Cetate”, în marginea de nord-vest a satului Poiana cu Cetate, unde s-au găsit urme de așezări din eneolitic (cultura Cucuteni) și din Epoca Fierului.

Celelalte trei sunt clasificate ca monumente de arhitectură: ruinele schitului din „Poiana cu schit”(secolul al XVII-lea), aflate în pădurea Borosești de lângă satul Grajduri, o casă datând din 1910 și aflată în satul Pădureni și biserica lui Cujbă (secolul al XVII-lea) din satul Poiana cu Cetate.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Singura comună-muzeu din România, unde casele par desprinse din povești
Sat unic în România: 14 locuitori și case ca în urmă cu sute de ani
Loc unic în România. Localitatea cu munte, apă, plajă și aer pur

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.