Singura comună-muzeu din România, unde casele par desprinse din povești

ciocănești casă
Casa Lupescu Toader din comuna Ciocănești. Foto: ciocanestibucovina.eu

Datorită caselor cu fațade acoperite de motive populare, comuna Ciocănești din județul Suceava a devenit un adevărat muzeu în aer liber.

În anul 2004, Ciocănești a fost declarată comună–muzeu prin hotărârea Consiliului local nr.39 din 22.12.2004, „ca urmare a caracterului său unitar și unic în țară și în lume, prin motivele naționale tradiționale, sculptate pe fațadele caselor majorității gospodăriilor din Ciocănești și Botoș”, se arată pe site-ul comunei.

Modelele care împodobesc pereții caselor au fost împrumutate din portul popular, încă de acum cinci decenii, iar locuitorii din Ciocănești au reușit să transforme această tradiție în sursă de venit, relatează digi24.ro. În prezent, foarte mulți turiști români sau străini vin să vadă cele peste 600 de case din satul bucovinean și să participe la sărbători sau la festivaluri locale precum Festivalul Național al Ouălor Încondeiate.

În comună există și Muzeul Național al Ouălor Încondeiate. În jur de 15 femei din sat cunosc arta încondeierii ouălor, iar de sărbători încondeiază mii de ouă.

Casele din Ciocănești au motive populare pictate sau sculptate pe fațade, pe pereți sau pe garduri.

„Noi am construit casa în 1964, oricum, cu ani mulți în urmă și îi construită din lemn și tencuită cu var și nisip. Modelul îi făcut de mine, chiar personal, de pe costume naționale, de pe catrințe”, a povestit Saveta Lupescu pentru Digi24.

Tradiția încondeierii ouălor în Bucovina, la National Geographic: „O artă care te va uimi”

„Pe majoritatea caselor din Ciocănești este acest brâu cu motive geometrice. Calea rătăcită sau cărarea rătăcită este unul dintre cele mai vechi motive și reprezintă infinitul, o pierdere în infinit. Spicul de grâu semnifică bogăția. Iarăși, un motiv este acest simbol, care se numește cârja ciobanului. Are legătură cu ocupația din zona de munte, oieritul, și cu urcatul oilor la munte”, a explicat Marilena Niculiță, directorul Muzeul Ouălor Încondeiate.

O lege locală protejează arhitectura excepțională a satului, obligându-i pe oameni să respecte arhitectura tradiţională specifică zonei.

ciocănești casă
Casa Lupescu Vasile din comuna Ciocănești. Foto: ciocanestibucovina.eu
ciocănești casă
Casa Țăranu Vasile din comuna Ciocănești. Foto: ciocanestibucovina.eu
ciocănești casă
Casa Ciubela Grigore din comuna Ciocănești. Foto: ciocanestibucovina.eu

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.