O comună stă pe o „comoară” pe care nu o exploatează

FOTO: Captură video Observator Antena 1
FOTO: Captură video Observator Antena 1

Comuna Glogova, din Gorj, stă pe un zăcământ din care pot fi extrase metale rare ca titan și zirconiu, care se folosesc la baterii pentru telefoane, motoare cu reacție și alte componente folosite în industria aeronautică. Însă combinatele din zonă s-au închis, iar Guvernul cheltuie acum sute de mii de euro pentru a închide și carierele, potrivit Observator Antena 1.

Titanul și zirconiul extrase din această zonă erau prelucrate în scopuri strategice, militare și energetice. România a importat, în 2019, zirconiu în valoare de opt milioane de dolari și titan în valoare de aproape 11 milioane de dolari.

Glogova este una dintre cele mai bogate zone în zăcăminte de metale rare. În unele locuri şi nisipul e plin de titan şi zirconiu.

Conversmin ar fi trebuit să încheie conservarea minei în 2018, dar ea nu e gata nici azi. Două milioane de lei estimează autoritățile locale că ar costa retehnologizarea și redeschiderea exploatării Glogova.

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.