O comună din Italia ia 1,2 milioane de euro anual datorită unui radar fix. Ce face cu banii

șofer mașină
Foto: SplitShire / pixabay.com

Arsiè, o comună din provincia Belluno, regiunea Veneto, Italia, a încasat în 2022, în urma amenzilor date șoferilor 1,2 milioane de euro, anunță Corriere della Sera.  

Comuna cu 1200 de locuitori a fost dată în judecată din cauza unui radar amplasat pe un drum național, iar judecătorii au obligat primăria să semnalizeze mai bine aparatul. În consecință, în 2023, valoarea amenzilor s-a înjumătățit.

Aparatul radar a fost instalat în urmă cu opt ani, dar în 2022 a fost înlocuit cu unul de ultimă generație. Anul trecut, amenzile au ajuns la record: 1,2 milioane de euro încasate de administrație datorită persoanelor care circulau cu mai mult de 90 de kilometri pe oră. O diferență destul de mare față de trecut, când colectarea amenzilor nu depășea 30 de mii de euro.

”Există persoane care acuză administrația noastră că umflă visteria, dar prioritatea noastră este siguranța rutieră”, explică primarul Luca Strappazzon.

”Oamenii circulau cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră pe acel drum. De când a fost schimbat radarul, oamenii au devenit conștienți de el și infracțiunile au fost reduse, în special în 2023. Acum, de fapt, nu se depășesc 110 kilometri pe oră și, prin urmare, amenzile sunt și ele mai puține. Obiectivul este, însă, să ajungem la zero. Între timp, vom folosi banii colectați pentru a face străzile din Arsiè și sistemul rutier mai sigure”, a mai spus oficialul.

Reducerea amenzilor se datorează, de fapt, și instalării a cinci indicatoare care semnalează prezența radarului.

Operațiunea a avut loc în luna martie, după ce un judecător a avertizat municipalitatea că nu a semnalizat în mod corespunzător aparatul radar.

Dacă anul trecut au fost plătite de fapt amenzi în valoare de 1,2 milioane de euro, până la sfârșitul anului 2023 se așteaptă ca cifra să ajungă la 600.000 de euro: exact jumătate din cât era în 2022.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.