O boală misterioasă cerebrală afectează tot mai multe persoane. Au apărut cazuri și printre tineri

FOTO: Herney/Pixabay.com
FOTO: Herney/Pixabay.com

O boală neurologică progresivă a fost descoperită în provincia canadiană New Brunswick și căreia medicii nu-i găsesc cauza pare să afecteze tot mai mulți tineri. Un angajat de la Vitalite Health Network, a declarat pentru The Guardian, că tinerii afectați de această boală nu au probleme de sănătate anterioare și dezvoltă simptome îngrijorătoare, inclusiv pierderea rapidă în greutate, insomnii, halucinații, dificultăți de gândire și mobilitate limitată.

Oficial, sunt 48 de cazuri investigate de la începutul anului 2021. Însă sunt surse care spun că grupul afectat ar putea fi acum de circa 150 de persoane.

În același timp, au fost înregistrate cel puțin nouă cazuri în care două persoane aflate în contact strâns – dar fără legături genetice – au dezvoltat simptome ale acestei boli, sugerând că factori de mediu ar putea fi responsabili pentru declanșarea misterioasei boli.

Sunt experți care cred că o neurotoxină, BMAA, găsită în perioada de înflorire a algelor care cresc în provincia canadiană New Brunswick ar putea ajuta la explicarea simptomelor variate.

Într-un studiu, s-au găsit concentrații mari de BMAA în homari. Pescuitul de homar este unul dintre cei mai mari factori economici din New Brunswick, ceea ce a dus la speculații că eforturile autorităților locale de a exclude existența unui focar ar putea fi motivate politic.