Numărul mandatelor primarilor ar putea fi limitat la două. Ciolacu: Dacă românii doresc, așa vom face

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România are nevoie de reforme administrative și a adăugat că, dacă românii vor „dori”, numărul de mandate al primarilor vor fi limitate la două, după 2024.

Liderul PSD a subliniat importanţa discutării reformei administrative în spaţiul public.

„Nu vă fie frică de reforme, nu veţi pierde alegerile dacă veţi explica oamenilor de ce este nevoie de aceste reforme, atât la nivelul administraţiei locale, cât şi la nivelul administraţiei centrale.

Este nevoie nu să dăm oameni afară, este nevoie de o reorganizare, este nevoie de o implicare mai mare a celor care în acest moment lucrează în administraţia locală şi centrală.

Este nevoie de un echilibru între veniturile din zona privată şi veniturile din zona publică. Am văzut de fiecare dată când ies şi anunţ „Breaking news: Ciolacu opreşte primarii, nu mai voie peste două mandate”. Nu.

Este nevoie să facem o reformă administrativă a României, iar acest lucru trebuie să discutăm în spaţiu public. Acest lucru nu trebuie discutat în birourile nici guvernamentale, nici de partid. Acest lucru trebuie discutat în spaţiul public, ca oamenii să înţeleagă direcţia pe care noi vrem să o dăm României”, a afirmat preşedintele PSD.

Premierul a susţinut că nu i s-a spus să „taie mandatele” şi că România are nevoie de un moment „T zero”.

„Nicio lege niciodată nu se aplică retroactiv, toate legile se aplică din momentul în care ea este promulgată. Dar cred că este nevoie în România de un T zero, pentru că adevărul nu-l avem noi, oamenii politici sau persoanele publice, adevărul este la români. Votul este la români. Noi trebuie să comunicăm cu românii (…), trebuie să spunem de ce luăm aceste decizii, trebuie să ne asumăm aceste decizii, să nu ne ascundem, trebuie să ne vorbim curajos.

Dacă românii doresc ca după 2024 cei din administraţia locală şi centrală să aibă maximum două mandate, atunci aşa vom face. Nu mi-a zis nimeni că acum vom veni şi vom tăia mandatele. (…) Fiecare dintre noi, pe funcţiile publice, suntem trecători. Mândria rămâne ce ai construit, ce lăsăm mai departe”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a vorbit şi de reorganizarea localităţilor cu mai puţin de 500 de locuitori, ce ar putea fi reprezentate de un viceprimar în cadrul unei comune comasate.

„Sunt ferm convins că sunt în sală primari care sunt primari în localităţi care au sub 500 de locuitori. Nu spune nimeni ca aceste localităţi să fie desfiinţate, că e o tâmpenie, dar o reorganizare, o comună cu 500 de locuitori să aibă un viceprimar la o comună care s-a comasat. Nu înseamnă că şi-a pierdut cineva identitatea, nu înseamnă că lucrul acesta trebuie făcut acum, lucrul acesta se construieşte în ani.

Să ia o decizie şi categoric va fi în viitoarele alegeri. Dar mie nu mi-e frică. Nu mai putem sta în acest sistem de organizare comunist. Nu mai putem depune zeci de mii de proiecte, trebuie depuse proiecte anvergură. (…)

Ne trebuie un plan, un plan de ţară. Un plan de ţară nu poate fi construit decât cu un plan în fiecare judeţ ori nouă viziune către progresul acestei ţări, nu vă fie frică de aceste lucruri, dimpotrivă, aceste lucruri le aşteaptă românii de la noi, cum şi eu”, a conchis premierul Marcel Ciolacu.