Numărul de cazuri noi de coronavirus e la jumătate față de ianuarie. Medic: SUA scapă de COVID în aprilie

Foto: Mircea Iancu / Pixabay

Pandemie e într-o scădere importantă la nivel mondial, potrivit datelor oficiale, citate de AFP. În această săptămână au fost raportate, în fiecare zi, sub 400.000 de cazuri noi. E o scădere importantă având în vedere că în săptămâna 5-11 ianuarie erau raportate 743.000 de noi cazuri în fiecare zi.

Doar Orientul Mijlociu a cunoscut o creștere a contaminărilor (+11%). Toate celelalte regiuni au cunoscut cifre în scădere: -28% în Statele Unite /Canada, -9% în Africa, în Asia și în Europa și -7% în America Latină/Caraibe.

O situația pentru care încă specialiștii nu au o explicație clară se înregistrează în India. Infecțiile au început să scadă începând cu luna septembrie, iar țara raportează acum doar circa 11.000 de cazuri pe zi, față de un vârf de aproape 100.000 la jumătatea anului trecut.

O posibilă explicație este faptul că în anumite zone s-ar fi putut atinge deja o imunitate de turmă. De asemenea, alții spun că indienii ar putea beneficia de o formă de protecție preexistentă față de virus.

Și în Statele Unite ale Americii există un trend de scădere a numărului de infecții noi cu coronavirus. Chirurgul Marty Makary, profesor la Johns Hopkins School of Medicine și Bloomberg School of Public Health, crede că pe traiectoria curentă, coronavirus ar putea să „dispară în cea mai mare parte până în aprilie, permițând astfel americanilor să revină la o viață normală”, scrie acesta, în editorialul intitulat „Vom avea imunitate de turmă până în aprilie”.

Acesta notează că, în mijlocul teribilelor avertismente legate de Covid, un aspect „crucial” a fost în mare parte ignorat: numărul de cazuri a scăzut cu 77% în ultimele șase săptămâni. „Dacă un medicament ar reduce cazurile cu 77%, l-am numi un medicament miraculos. De ce numărul de cazuri cade mult mai rapid decât predicțiile experților?”, se întreabă el, înainte de a răspunde:

„În mare parte deoarece imunitatea naturală din infecțiile anterioare este mult mai curentă decât ceea ce a putut fi măsurat prin teste. Testele nu au surprins decât între 10% și 25% dintre infecții, în funcție de momentul în care, în timpul pandemiei, cineva a luat virusul. Aplicarea unei medii de detectare a cazurilor ponderată în timp de 1 din 6,5 la totalul de 28 de milioane de cazuri confirmate ar însemna că circa 55% dintre americani au imunitate naturală”.

„Predicția mea potrivit căreia Covid-19 va fi în cea mai mare parte dispărut în aprilie se bazează pe date de laborator, date matematice, literatura publicată și conversațiile cu experți. Dar se bazează de asemenea și pe observația directă a dificultăților de testare, în special pentru cei săraci. Dacă trăiești într-o comunitate înstărită, unde oameni îngrijorați sunt atenți să se testeze, ai putea crede că majoritatea cazurilor de infectare sunt surprinse prin testare. Dar dacă ai văzut numeroasele bariere pentru americanii cu venituri mici, poți crede că foarte puține infectări au fost surprinse la centrele de testare. Rețineți că multe infecții sunt asimptomatice, dar tot declanșează o imunitate naturală”, mai spune medicul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.