Nouă lege semnată de Putin. 15 ani de închisoare pentru cei care vorbesc despre „războiul din Ucraina”

protest anti-război ucraina
Protest împotriva războiului din Ucraina organizat în Moscova. Foto: Акутагава / Wikipedia.org

O nouă lege semnată de președintele Vladimir Putin îi poate condamna la închisoare de până la 15 ani pe cei care răspândesc așa-numite „știri false” despre războiul din Ucraina, relatează BBC.

Concret, această lege va elimina orice publicație independentă din Rusia care nu promovează discursul oficial al Kremlinului cu privire la războiul din Ucraina. În Rusia, presa nu are voie să folosească termenul „război” pentru a se referi la conflictul din Ucraina.

De asemenea, legea îi vizează și pe cetățenii obișnuiți care nu se aliniază cu varianta oficială a Kremlinului.

Putin a mai semnat o lege care îi pedepsește cu amendă sau cu închisoare pe cei care cer sancțiuni împotriva Rusiei.

Televiziuni internaționale precum CNN, CBS News, BBC, ABC News sau Bloomberg au anunțat că își suspendă transmisiunile din Rusia pentru a-și proteja jurnaliștii.

„Schimbarea codului penal, care pare gândită pentru a transforma orice reporter independent într-un infractor, face imposibil ca noi să putem păstra orice aparență de jurnalism când relatăm din interiorul țării”, a declarat John Micklethwait, șeful Bloomberg.

Facebook, Twitter și YouTube au fost blocate și ele de autoritățile din Rusia.

Foto: Акутагава / Wikipedia.org

Vă recomandăm și:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.