Noua lege a pensiilor a trecut de Senat și merge la votul final

FOTO: senat.ro
FOTO: senat.ro

Senatorii au votat proiectul legii pensiilor propus de Guvern. Dezbaterea a fost una maraton, după ce liderii PNL și PSD s-au înțeles să susțină proiectul.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților săptămâna viitoare.

Legea trebuie adoptată de Parlament până pe 20 noiembrie, reprezentanții Guvernului urmând să meargă la Bruxelles să renegocieze PNRR și deficitul bugetar.

USR a anunţat că s-a abţinut la votul în plen. Liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a explicat că senatorii AUR s-au abţinut la vot, pentru că „o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.

Potrivit proiectului de act normativ, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă.

Conform proiectului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate – studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică. Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că toate aspectele legate de noua lege a pensiilor, inclusiv cel privind sursele de finanţare, au fost clarificate, iar proiectul intră „în linie dreaptă” în Parlament, în urma discuţiilor purtate în cadrul coaliţiei de guvernare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.