Nelu Tătaru avertizează: „S-ar părea că noi vrem să facem o pandemie din 5-6 valuri”

nelu tătaru ministrul sănătății
Nelu Tătaru. Sursa: gov.ro

Fostul minsitru al Sănătății din Guvernul Orban, Nelu Tătaru, a declarat la postul de televiziune Digi 24 că România ar putea trece în viitor și prin valul 5 sau chiar prin valul 6 al pandemiei dacă oamenii nu se vaccinează.

„Cred că ar trebui să înțelegem că este un moment în care luăm o decizie – dacă această pandemie se termină sau vom trece un val 4 cu foarte multe victime și vom aștepta un val 5. La noi campania de promovare s-a oprit la un moment dat, am crezut că lumea a înțeles și va fi o aglomerație la vaccinare cum nu s-a văzut. N-a fost așa. A fost un 2020 spre sfârșit în care toată lumea întreba „da’ când vine vaccinul, când vine vaccinul?”, liste de așteptare, acele categorii speciale care urmau să facă primele vaccinuri, strigătele „nu treceți peste rând!”, vaccinări până în aprilie-mai, iar apoi s-a terminat”, a declarat Nelu Tătaru la postul de televiziune Digi 24.

„S-a terminat fiindcă, din punctul meu de vedere, nu am fost destul de insistenți pe o campanie de vaccinare, n-am fost destul de insistenți să spunem că pandemia nu s-a terminat. Cel puțin 4 valuri există, eu repetam acest lucru din 2020. O pandemie are un an jumătate-doi și ține 3-4 valuri. S-ar părea că noi vrem să facem o pandemie din 5-6 valuri”, a completat el.

„Cred că la un moment dat și autoritățile au intrat în același joc al populației, că s-a terminat. Nu s-a terminat. S-a terminat fiecare val în parte din care dacă n-am învățat câte ceva, să știm că n-o să fim pregătiți nici la următorul. Trăim momentele în care n-am fost pregătiți nici de valul 3, nici de valul 4. Vă asigur că dacă noi nu conștientizăm acum, nu vom fi pregătiți nici de valul 5” a mai declarat fostul ministru al Sănătății.

„Urmează un val până vom fi toți imunizați, măcar 70%. Imunizarea se face prin vaccinare sau prin boală. Majoritatea dintre noi am ales să facem prin boală această imunizare. Avem o populație receptivă de 50%, să zicem, nevaccinați și netrecuți prin boală. Acea populație este pepiniera din care se nasc cazuri și cazurile grave”, a adăugat el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.