Muntele Fuji va intra în patrimoniul UNESCO

Muntele-Fuji_01
Muntele Fuji / Foto: Swollib Wikimedia Commons

Vulcanul Fuji, cel mai înalt munte din Japonia, va fi înscris în luna iunie pe lista patrimoniului mondial UNESCO, după ce înscrierea sa a fost recomandată de un comitet special, relatează AFP.

Muntele Fuji are o înălțime de 3.776 de metri și a devenit de-a lungul timpului un simbol pentru peisajele tradiționale japoneze. Aflat la aproximativ 100 de kilometri în sud-vestul orașului Tokyo, vulcanul Fuji încă este activ și se poate vedea din capitală într-o zi senină. Potrivit BBC, vulcanul a erupt ultima oară în urmă cu 300 de ani.

Însă Muntele Fuji nu este doar un sit natural, ci și unul cultural: el adăpostește opt mari sanctuare șintoiste. De-a lungul timpului, vulcanul a fost reprezentat în numeroase lucrări de către artiștii japonezi.

Datorită stampelor artistului Katsushika Hokusai (1760-1849), muntele a ajuns cunoscut și în Europa. Hokusai a realizat o serie de stampe în care același personaj central – Muntele Fuji – este privit din diferite perspective. Numită „Cele treizeci şi şase de vederi ale muntelui Fuji”, seria a fost publicată pentru prima dată între anii 1829-1833.

Înscrierea oficială a vulcanului Fuji pe lista patrimoniului mondial ar trebui să aibă loc în luna iunie, în timpul unei reuniuni a UNESCO ce se va desfășura în Cambodgia.

muntele_fuji
Muntele Fuji într-o stampă de Hokusai