Modelul Catalonia. Cum au votat italienii din două regiuni la un referendum pentru autonomie

FOTO: SheXin/Pixabay.com
FOTO: SheXin/Pixabay.com

Italienii din regiunile Lombardia și Veneto au votat, duminică, la referendumuri pentru mai multă autonomie față de guvernul de la Roma.

Participarea la vot a fost semnificativă în ambele regiuni, iar potrivit rezultatelor preliminare, peste 90% din participanți au răspuns „DA” la întrebarea dacă doresc ca autoritățile regionale să solicite celor centrale mai multă autonomie.

În Veneto, regiunea din jurul Veneției, participarea la vot a fost de 50,1%. În Lombardia, al cărei principal centru urban este Milano, s-au prezentat la urne doar 30,5% din cetățeni, dar nu a fost un prag minim pentru validarea referendumului.

Referendumul este unul consultativ și este organizat la inițitiva președinților regiunilor Lombardia și Veneția, Roberto Maroni și Luca Zaia, membri ai partidului de extremă dreaptă Liga Nordului.

Cei doi vor să obțină mai multe resurse, recuperând circa jumătate din solda fiscală actuală. În prezent, aceasta se ridică la 54 de miliarde de euro pentru Lombardia și 15,5 miliarde de euro pentru Veneția.

Veneția, cu 5 milioane de locuitori, și Lombardia, cu 10 milioane, se numără printre regiunile cele mai bogate ale Italiei, contribuind împreună la 30% din PIB-ul Italiei. Datoria pe cap de locuitor în cele două provincii este mică, respectiv 73 de euro pentru Lombardia și 219 de euro pentru Veneția, față de 407 euro media la nivel național.

Referendului este promovat, alături de Liga Nordului, de partidul Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi și Mișcarea Cinci Stele, formațiune populistă. Partidul Democrat, aflat la guvernare, nu le-a transmis alegătorilor cum să voteze.

Maroni și Zaia intenționează să-i ceară Romei mai multe competențe în infrastructură, sănătate sau educație, dar și puteri rezervate ale statului în materie de securitate și imigrație, teme dragi Ligii Nordului, dar care ar necesita o modificare a Constituției.

Contrar celui din Catalonia, acest referendum se înscrie în cadrul constituțional, care prevede posibilitatea pentru parlament de a atribui aceste forme de autonomie regiunilor care le solicită.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.